Malta prva u Europi dopustila marihuanu za osobnu uporabu

19:33 / 14.12.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Medicinska marihuana -  ilustracija

Medicinska marihuana - ilustracija

Foto: ElRoi / Shutterstock

Malta je u utorak postala prva europska zemlja koja je dopustila ograničeni uzgoj i posjedovanje marihuane za osobnu uporabu.

Luksemburg je u listopadu objavio da ima slične planove, ali parlament to još nije odobrio.

Malteški parlament zakon je odobrio s 36 glasova za i 27 protiv, a on dopušta odraslima na Malti posjedovanje do sedam grama marihuane i uzgoj do četiri biljke.

- Osniva se i agencija koja će regulirati prodaju marihuane za osobnu uporabu, rekao je ministar za jednakost Owen Bonnici.

Prodavat će je neprofitna udruženja.

Pušenje marihuane u javnosti ostaje nezakonito, a pušenje marihuane pred djecom kažnjavat će se s 300 od 500 eura.

Bonnici je odbacio kritike da će zakon povećati korištenje droga.

- Vlada ni u kojem slučaju ne potiče odrasle građane da koriste marihuanu niti promiče kulturu njezina korištenja. Vlada uvijek savjetuje ljudima zdravije izbore, istaknuo je u članku za Sunday Times of Malta.

Malta želi biti i europski lider u proizvodnji medicinske marihuane pa je tako 2018. usvojila zakon koji je dozvolio proizvodnju marihuane u medicinske i istraživačke svrhe.

Nizozemska također ima liberalno stajalište prema marihuani, dopuštajući prodaju malih količina iako je službeno nezakonita.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!