18:19 / 09.07.2021.

Autor: P.F./Hina

Malta zatvara granice necijepljenima

Malta će zapriječiti ulaz necijepljenim osobama

Malta će zapriječiti ulaz necijepljenim osobama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Malta će od srijede zabraniti svim necijepljenim posjetiteljima ulazak u zemlju, rekao je u petak ministar zdravstva Chris Fearne. Negativni test na virus više neće biti dostatan kako bi se prešla granica ovog malog mediteranskog otoka.

- Bit ćemo prva zemlja Europske unije koja donosi ovu odluku, no moramo štititi svoje društvo, rekao je Fearne na konferenciji za medije, nakon što je na Malti od ponedjeljka svaki dan bilježeno dvostruko više zaraženih nego prethodnog dana.

Do danas, turisti su mogli ući u Maltu ako su u cijelosti cijepljeni ili ako mogu predočiti negativan PCR test. Jedina iznimka su britanski turisti koji su već morali biti u cijelosti cijepljeni zbog rasprostranjenosti delta varijante u svojoj zemlji.

Fearne je rekao da je nedavni porast novih slučajeva bio među posjetiteljima koji su, iako su imali negativan test prije nego što su se ukrcali na avion, bili necijepljeni. Većina su mladi ljudi koji pohađaju škole engleskog jezika. Te će se škole od srijede morati zatvoriti.

Ministar je rekao da Malta jedino priznaje potvrde koje je izdala Europska unija ili Britanija. Rekao je da takozvana EU "zelena propusnica" trenutno daje potvrdu ljudima koji su u cijelosti cijepljeni, koji su negativni ili koji su se oporavili od virusa.

- Od srijede vrijede samo EU potvrde onih koji su u cijelosti cijepljeni, rekao je.

Jedina iznimka će biti necijepljena djeca između 5 i 12 godina, koja će smjeti ući na Maltu ako mogu predočiti negativan test te putuju u pratnji u cijelosti cijepljenih roditelja.

Malta je u potpunosti cijepila 79% svoje odrasle populacije te pokušava podići taj postotak na 85%.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!