Maske obavezne na letovima u Njemačku i iz nje unatoč popuštanju mjera

16.05.2022.

08:17

Autor: HRT/Hina/DPA

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

 Putnici koji lete u Njemačku i iz Njemačke i dalje će morati nositi maske tijekom leta unatoč popuštanju epidemioloških mjera u Europskoj uniji, poručilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

FFP2 ili medicinske maske moraju se nositi tijekom ukrcaja, isrkcaja i leta.

Putnici mogu skinuti maske samo kako bi jeli ili pili. Djeca ispod šest godina izuzeta su od od tog pravila. 

Ministarstvo je objasnilo da je pravilo o nošenju maski u skladu s novim preporukama EU-a.

Služba za zrakoplovnu sigurnost EASA i Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti od ponedjeljka više ne predlažu nošenje maski u zračnim lukama i zrakoplovima općenito.

No ako su maske obavezne u mjestu polazišta ili odredišta, moraju se nošiti tijekom leta.

Obaveza nošenja maski u zrakoplovima i vlakovima na nacionalnoj razini u Njemačkoj ostaje na snazi do 23. rujna. Maske su također obavezne u lokalnom autobusnom i željezničkom prijevozu.

Popuštanje epidemioloških pravila na razini EU-a ne znači da maske više nisu nužne na svim letovima. Najveća niskotarifna aviokompanija Ryanair objavila je popis 15 članica EU-a u kojima zakoni još uvijek propisuju obavezu nošenja maski radi sprečavanja širenja virusa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!