Merkel: Berlin će poduzeti maksimum da njemački izbori ne blokiraju EU

16.09.2021.

21:43

Autor: Hina/HRT/D.D.

"Berlin će poduzeti maksimum da izbori ne blokiraju EU"

"Berlin će poduzeti maksimum da izbori ne blokiraju EU"

Foto: Bernd von Jutrczenka / REUTERS

Berlin će poduzeti sve što je u njegovoj moći da izbjegne moguće duge pregovore o formiranju njemačke vlade nakon općih izbora 26. rujna kako ne bi blokirao Europsku uniju, izjavila je u petak u Parizu njemačka kancelarka Angela Merkel.

- Učinit ćemo sve što je u našoj moći da izbjegnemo da to razdoblje predugo traje, izjavila je Merkel u društvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, čija će zemlja preuzeti predsjedanje EU-om 1. siječnja.


- Program u vezi s klimatskim promjenama vrlo je zahtjevan i moramo vidjeti kako možemo najbrže napredovati, istovremeno štiteći našu industrijsku bazu u Europi, objasnila je njemačka kancelarka koja će napustiti tu dužnost nakon gotovo 16 godina na vlasti.


Tijekom prethodnih njemačkih općih izbora 2017. pregovori su trajali gotovo šest mjeseci, što je prisililo tada izabranog Emmanuela Macrona da bude strpljiv nekoliko mjeseci prije pokretanja svoje europske agende.


- Do formiranja nove vlade kancelarka i ja nastavit ćemo raditi ruku pod ruku na velikim predmetima za koje pokušavamo naći francusko-njemačka rješenja, rekao je Macron.

 

- Manje od četiri mjeseca prije francuskog predsjedanja Europskom unijom, Francuska i Njemačka i dalje rade na zajedničkoj agendi. Nastavit ćemo razgovore o prioritetima i njihovom rješavanju tijekom šest mjeseci francuskog predsjedanja, rekao je.


Nabrojio je među ostalim pregovore o klimatskom zakonodavstvu, prilagodbu digitalne regulative, borbu protiv nedopuštenih sadržaja te jačanje kibernetičke sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!