19:36 / 24.09.2021.

Autor: P.F./Hina

Merkel pozvala birače da izaberu Lascheta

Merkel odlazi, pozvala da birače da izaberu Lascheta

Merkel odlazi, pozvala da birače da izaberu Lascheta

Foto: MICHAELA REHLE / Reuters

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je glasače da daju glas Arminu Laschetu, konzervativnom kandidatu njezine stranke CDU, kako bi Njemačka ostala stabilna, dva dana prije parlamentarnih izbora na kojim se bira njezin nasljednik ili nasljednica.

- Da bi Njemačka ostala stabilna, Armin Laschet mora postati savezni kancelar, rekla je kancelarka Angela Merkel na skupu svoje stranke u Muenchenu prije izbora u nedjelju za koje ankete predviđaju tijesan dvoboj između socijaldemokratskog favorita i njegova protivnika s desnice.

- Nije nevažno tko upravlja Njemačkom, dodala je Merkel te upozorila kakav bi bio scenarij ako pobijedi socijaldemokrat Olaf Scholz, koji prema anketama vodi.

- Možete li zamisliti crveno-crveno-zelenu vladu, pitala je predstavnike CDU i CSU okupljene u Münchenu na posljednjem skupu kampanje.

Među mogućim opcijama buduće koalicije nije isključen savez "crveno-crveno-zeleni" između socijaldemokratskog kandidata SPD-a Olafa Scholza, stranke radikalne ljevice Die Lienke te Zelenih.

Ta koalicija ipak nije najvjerojatnija jer postoje brojne ideološke razlike među trima strankama.

Ali konzervativci, koji loše stoje u anketama, tu su perspektivu iskoristili kao crvenu krpu ne bi li mobilizirali svoje birače.

Kancelarka je kritizirala povećanje poreza koje predviđa socijaldemokratski kandidat što bi moglo nagnati njemačke tvrtke da se presele u Austriju ili Nizozemsku.

- To nije naša politika, naglasila je kancelarka Merkel te dodala da preferira politiku koja omogućuje tvrtkama da ostanu u zemlji i otvaraju radna mjesta kako bi Njemačka napredovala.

Kancelarka je također upozorila na opasnost koju bi Njemačkoj donijelo uklanjanje kočnice zaduživanja, a riječ je o sigurnosnoj kočnici koja je ugrađena u ustav i ograničava državno zaduženje te na opasnost zadužene Europske unije što bi se moglo dogoditi pobjedom ljevice.

Jedna od zadaća kočnice zaduživanja je i uspostava generacijske pravednosti po kojoj se treba izbjegavati ostavljanje dugova generacijama koje slijede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!