12:57 / 24.09.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/M.Š./P.F./HRT

Završno sučeljavanje kandidata uoči "povijesnih" njemačkih izbora

Posljednje sučeljavanje kandidata uoči "povijesnih" izbora u Njemačkoj

Posljednje sučeljavanje kandidata uoči "povijesnih" izbora u Njemačkoj

Foto: Tobias Schwarz / REUTERS

U nedjelju se održavaju parlamentarni izbori u Njemačkoj, nakon 16 godina bira se nasljednik Angele Merkel. Demokršćani su po popularnosti na povijesnom dnu, no mali oporavak posljednjih tjedana čini utrku neizvjesnijom više nego ikada prije. Jučer je održano završno sučeljavanje svih sedmero kandidata koji su u izbornoj utrci.


Njemačka izborna utrka zahuktava se u finišu, jer se vodstvo socijaldemokrata lijevog centra nad konzervativcima kancelarke Angele Merkel istopilo na samo četiri boda, tri dana prije saveznih izbora. Održana je završna debata pred kamerama javne televizije. Sedmero je sudionika, ali oči su bile uprte, zapravo, samo u troje. U sjenu su pali vođe ostalih parlamentarnih stranaka. Troje kandidata za kancelara unisono je za ujedinjeniju Europu. 

SPD, čiji je kandidat za kancelara Olaf Scholz, trenutačno vicekancelar i ministar financija u velikoj koaliciji s Angelom Merkel, pao je za jedan bod - na 25%. Drugi je prema anketi kandidat CDU/CSU s 22%, a Zeleni imaju 17%.

- Imamo međunarodne obveze koje moramo ispuniti, što znači da nema jednostranih odluka Njemačke. Moramo osigurati snažnu i suverenu Europu. To je najvažniji zadatak za nas Nijemce. Mi smo ta velika zemlja u sredini kontinenta, s najbrojnijim stanovništvom i najvećom ekonomijom. Europa mora progovoriti jače ujedinjenim glasom, poručio je Scholz.

Toliko je snage u ovoj zemlji. Toliko je toga moguće u ovoj zemlji. Napokon da se odvažimo na novo poglavlje. Nakon izbora nove administracije u SAD-u, koja je ponovno ojačala demokraciju u svijetu, što je bila prva reakcija naše vlade, velike koalicije? Započeli su investicijski projekt s Kinom. To je bila pljuska u lice europskim partnerima, ističe kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock

Socijalisti i Zeleni na posljednjem su TV sučeljavanju, na kojem su sudjelovali svi kandidati, još jednom potvrdili su želju za koaliranjem nakon izbora pri čemu je ostavljena otvorena mogućnost pozivanja Ljevice ili liberala u koaliciju.

- Tko u Njemačkoj želi crveno-crveno-zelenu? Hvala. Dvanaestero vas želi crveno-crveno-zeleno. Ali ostatak Njemačke ne! Mi to ne želimo. Vidjeli smo u Kabulu, kada su se Amerikanci povukli, nismo mogli osiguravati ni zračnu luku. Zato želim stvoriti Vijeće za sigurnost, kamo bi se slijevale sve informacije, kako bi se ojačala naša vanjska politika. Uz to, trebamo više Europe, trebamo biti ujedinjeniji kako bismo mogli djelovati i kada se SAD izmakne, poručio je kandidat Kršćansko-demokratske unije Armin Laschet

Kandidat SPD-a jasan je favorit za kancelara, no pobjeda je neizvjesna jer je on znatno popularniji od stranke. Da ga popularnost stranke prati, utrka bi bila de facto završena. I dalje je teško reći kakva je koalicija najrealnija. Usponom Zelenih i AFD-a politička se scena fragmentirala. U nedjelju će 60 i pol milijuna njemačkih državljana moći birati. Stručnjaci napominju kako će stranke procjenjivati prema nizu tema, i nagraditi one koje ostavljaju dojam da su sposobne ispuniti očekivanja.

42-godišnji šef njemačkih liberala koji imaju prema anketama 12%, Christian Lindner, nada se udruživanju snage s CDU/CSU-om. U takvoj novoj vladi ima ambiciju preuzeti Ministarstvo financija.

U posljednjem ispitivanju javnog mnijenja Unija CDU/CSU je u usporedbi s posljednjim ispitivanjem prije tjedan dana smanjila prednost SPD-a. Uniju bi biralo 22%.

Krajnje desnu Alternativu za Njemačku sve stranke iz Bundestagu isključuju iz moguće koalicije.

- Burke, djevojke s maramama, sponzorirani muškarci s noževima i drugi nesposobni, neće osigurati naš prosperitet, gospodarski rast i prije svega socijalnu državu, ističe kandidatkinja AFD-a Alice Weidel.

Odlazak s političke scene najdugovječnije šefice vlade, Angele Merkel, bila je to 16 godina, izaziva strah od praznine u Europskoj uniji, suočenoj s egzistencijalnim izazovima.

- Možemo očekivati radikalno drugačiju sliku kancelara. Mislim da će to biti iznenađujuće, posebno za one koji su ikada poznavali Merkel, ističe izborni analitičar Erik Fluegge.

- Ključno je pitanje što će učiniti oni birači koji su prije četiri godine glasali za CDU/CSU, ali sada to više ne žele zbog kandidata, Armina Lascheta. Hoće li oni zanemariti tu zapreku i ipak glasati za Uniju, unatoč Laschetu, ili će ostati kod kuće, ili čak glasati za neku drugu stranku?, smatra Peter Matuschek, politički analitičar agencije Forsa.

Posljednji dani kampanje prilika su i za završne napade na konkurente. Klimatski aktivisti održali su prosvjed pred sjedištem SPD-a u Berlinu, a zatim pred parlamentom. Zeleni i socijaldemokrati imaju srodne programe, pa Zeleni naglašavaju svoju komparativnu prednost, jedan od posljednjih apela biračima.

Inače, europska politika nije igrala nikakvu ulogu u predizbornoj kampanji. Pa, iako su novi njemački čelnik ili čelnica za EU još potpuno nejasni, jasno je da zemlja koju će voditi ostaje najveća, ekonomski najučinkovitija i najutjecajnija država članica, bez obzira na to tko sjedi u kancelarskom uredu.

Za dva dana izvjesno je samo jedno, odlazi ikona europske politike. Angela Merkel već je u umirovljeničkom izdanju, oglasi s njezinim likom odlaze u skladišta, Savezna Republika Njemačka čeka lice devetog kancelara. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!