Merkel traži hitno uvođenje dodatnih mjera

17.11.2021.

15:29

Autor: Hina/HRT/D.S.

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel

Foto: Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je trenutačno epidemiološko stanje u Njemačkoj dramatičnim te je od buduće vlade zatražila produljenje izvanrednog epidemiološkog stanja koje pruža pravni temelj za uvođenje mjera protiv pandemije.


- Aktualna pandemijska situacija u Njemačkoj je dramatična. Četvrti val našu zemlju pogađa punom snagom, rekla je predsjednica tehničke vlade Angela Merkel obraćajući se putem videoveze sudionicima konferencije Saveza njemačkih gradova.


Upozorila ie na to da već sad u predjelima zemlje s visokom incidencijom nije moguće zajamčiti svim oboljelima najviši stupanj medicinske pomoći zbog pretrpanosti intenzivnih odjela bolnica.


Kancelarka je pozvala sudionike sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, koji će se održati u četvrtak, da donesu konkretne rezultate kako bi se zemlja odlučnije oduprla pandemijskom valu. Istodobno je kritizirala odugovlačenje odluke o održavanju ovog sastanka.


Virusu je potpuno svejedno nalazi li se Njemačka u fazi prijelaza vlasti ili ne, rekla je Merkel aludirajući na odluku Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja predvodi proces formiranja koalicijske vlade sa zelenima i liberalima i koja je dugo ustrajala na tome da se sastanci više ne održavaju na ovakav način, koji je bio praksa tijekom pandemije.  


Merkel, koja obnaša funkciju kancelarke do inauguracije nove vlade, od sutrašnjeg sastanka očekuje uvođenje indeksa opterećenosti bolnica kao novi indikator za uvođenje mjera. Također apelira na novu većinu u Bundestagu da ne ukida tzv. epidemiološko izvanredno stanje, mjeru koja je uvedena početkom godine i koja omogućava saveznim vlastima uvođenje antipandemijskih mjera koje vrijede u svim saveznim pokrajinama.


Nova vjerojatna buduća vlada SPD-a, zelenih i liberala sljedećeg tjedna, prema najavama, ukida to stanje i kao zamjenu uvodi promjenu zakona o borbi protiv zaraza koja bi omogućila uvođenje blažih mjera.


Istodobno Stalno povjerenstvo za cjepiva najavljuje donošenje preporuke o dodatnom cijepljenju tzv. boosterom za sve građane starije od 18 godina.


Udruge liječnika tomu se protive i traže određivanje prioritetnih skupina te upozoravaju na to da velik dio starijih od 60 godina još nije primio dodatno cjepivo.


Državni epidemiološki institut Robert Koch u srijedu iznova bilježi nove rekordne vrijednosti s 52.826 novozaraženih. To je, prema podacima Instituta, 13.150 slučajeva više nego prije tjedan dana.


Sedmodnevna incidencija porasla je na rekordnu vrijednost od 319,5.


Preminule su još 294 osobe te se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze povećao na 98.274.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!