18:37 / 08.12.2020.

Autor: I.Z./Hina

Metelko-Zgombić: Osigurati cjepivo protiv Covida-10 za sve građane EU-a

Ilustracija: Dado Ruvic/REUTERS, arhiva

Ilustracija: Dado Ruvic/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Ministri europskih poslova nastavili su sastanak raspravom o stanju odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine te podržali završne napore glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera vezane uz sveobuhvatni dogovor EU-a s UK o budućim odnosima.
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić je na videokonferenciji ministara europskih poslova istaknula važnost kolektivnih napora u borbi protiv pandemije Covida-19 te osiguravanja pristupa cjepivu za sve građane EU-a, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

➡️ Cjepivo Pfizera/BioNTecha ima "povoljan sigurnosni profil" - američki regulator


➡️ Poljska je kupila više od 60 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa

➡️ Devedesetogodišnjakinja iz Sjeverne Irske prva na svijetu primila cjepivo protiv koronavirusa

➡️
Abu Dabi traži volontere za ispitivanje ruskog cjepiva protiv Covida-19

Ministri su razmijenili mišljenja o predstojećem sastanku Europskog vijeća 10. i 11. prosinca na kojem će čelnici EU-a raspravljati o daljnjoj koordinaciji u vezi s COVID-19, klimatskim promjenama, sigurnosti i vanjskim odnosima. Metelko-Zgombić je, na temu klimatskih promjena, potvrdila kako Hrvatska podržava prijedlog povećanja cilja smanjenja emisija stakleničkih plinova s dosadašnjih 40% za najmanje 55% do 2030. godine, uz istodobno uzimanje u obzir načela pravičnosti, solidarnosti, troškovne učinkovitosti te različitih nacionalnih okolnosti, o čemu će čelnici donijeti novu političku odluku na ovotjednom sastanku Europskog vijeća.

Što se južnog susjedstvai istočnog Sredozemlja tiče, kada je riječ o odnosima sa SAD-om, državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je kako je snažno transatlantsko partnerstvo nužno za našu zajedničku sigurnost, stabilnost i napredak. Ministri europskih poslova nastavili su sastanak raspravom o stanju odnosa EU-a i Ujedinjene Kraljevine te podržali završne napore glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera vezane uz sveobuhvatni dogovor EU-a s UK o budućim odnosima.

Složili su se također kako je potrebno raditi na pripremi žurnih mjera u slučaju izostanka dogovora, kao i ustrajati na provedbi Sporazuma o povlačenju UK iz EU. Bila je to zadnja videokonferencija ministara europskih poslova pod njemačkim predsjedanjem EU-om koje početkom 2021. preuzima Portugal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!