20:12 / 04.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Metsola: EU treba uvesti embargo Rusiji i prestati financirati bombe

Roberta Metsola

Roberta Metsola

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Handout via REUTERS

Europska unija treba uvesti embargo Rusiji i smanjiti svoju energetsku ovisnost kako bi se prestalo neizravno financirati bombe, poručila je u ponedjeljak predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zatraživši i strože sankcije.

Trebamo osnažiti svoju strategiju kako bismo ovu nelegalnu invaziju pretvorili u najskuplju pogrešku koju je Moskva ikad učinila. Moramo zaista odgovoriti na ova zvjerstva bez presedana kojima svjedočimo, rekla je Metsola u govoru na otvaranju plenarne sjednice.

Pozvala je i na usvajanje težeg paketa sankcija za Rusiju naglasivši da Europa treba ubrzati svoju politiku nulte neovisnosti o Kremlju.

Moramo ciljati i na one koji podržavaju i financiraju Putina i zatvoriti sve one rupe koje još postoje. Putinovi oligarsi i članovi njegove stranke ne smiju naći ni jedno utočište, dodala je Metsola.

Europska unija hitno razmatra nove sankcije nakon otkrića masakra u Buči, a jedan je diplomat rekao da bi novi paket mogao biti usvojen u srijedu ili četvrtak. 

Metsola je zatražila i dodatnu potporu za Ukrajince, koji se u nemogućim uvjetima bore za europske vrijednosti.

Mi moramo podržati Ukrajinu: logističkom i humanitarnom pomoći i materijalnim sredstvima. Gledaju nas i traže pomoć, ne smijemo ih ignorirati, kazala je Metsola.

Europarlamentarci su minutom šutnje odali počast žrtvama u Buči, Irpinu i drugim žrtvama rata i nasilja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!