Svijet zgrožen pokoljem u Buči: "Agresor će platiti za ovo!"

04.04.2022.

19:23

Autor: Danko Družijanić/T.D./Dnevnik/HRT

Zelenski u Buči

Zelenski u Buči

Foto: Ukrainian Presidential Press Service / Reuters

Cijeli svijet zgrožen je zločinima u Buči. Do sada je pronađeno oko 400 tijela civila na ulicama grada. Rusi pak opovrgavaju zločin nazivajući to provokacijom Ukrajinaca te tvrde da su lažirali snimke. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je Buču i optužio ruske snage za genocid, nazivajući to eliminacijom cijelog naroda.Pokraj crkve svetog Andrije u Buči masovna je grobnica sa stotinama tijela. Novinari Associated Pressa tvrde da su prebrojili 21 tijelo na ulicama, sa znakovima likvidacije hicima iz neposredne blizine. U Buču se u sve došao uvjeriti i predsjednik.

- Gdje god naša vojska uđe i oslobodi neko područje, naiđemo na ovakve prizore. Vrlo je teško pregovarati s Rusijom kada vidite što su ovdje učinili. Svakog dana pronalazimo naše ljude u bačvama, jamama, zadavljene i mučene, naglasio je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

U selu Motižinu, svjedoci tvrde da je u šumi pogubljena i u jamu bačena cijela obitelj seoskog načelnika, zbog sumnje da je surađivao s ukrajinskom vojskom. Bračni par Suhenko i njihov sin najprije su mučeni, nekima su ruke vezane, usta zalijepljena trakom.

Mjesta zločina posjetio je i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. U društvu svog brata Vladimira, također bivšeg svjetskog prvaka u boksu.  

- Ovo što smo vidjeli u Buči, kao i snimke iz Irpinja, prizori su užasa. Nažalost, ovi su stvarni, nisu iz filmova. Ovo je strašno, civilima su ruke vezane na leđima. Ne razumijem kakva osoba morate biti da biste to napravili. Vjerujem da je tako i u drugim ukrajinskim gradovima. Agresor će tek platiti za ovo, za tisuće mrtvih Ukrajinaca. Nikada nećemo zaboraviti što su napravili, istaknuo je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

Hitne službe sada osiguravaju područje, izvlače preživjele i čiste prostor od mina i drugih opasnih naprava. Imaju i neočekivanog pomagača, maleni pas Jack Russell pripadnik je ukrajinske pirotehničarske postrojbe. U okolici Černihiva njuhom pronalazi zaostale eksplozivne naprave, pa i moguće ruske mine iznenađenja. Veselo trči minski sumnjivim područjem, a u ovom slučaju čini se da je i pronašao eksplozivnu napravu. U toj ukrajinskoj regiji na sjeveru, neki su dijelovi još pod kontrolom Rusa, objavio je tamošnji guverner Vjačeslav Čaus.

Sa Zapada šok i zgražanje, najoštrija u osudi pokolja civila je Poljska. 

- Ovi krvavi pokolji koje su počinili ruski vojnici zaslužuju da ih nazovemo pravim imenom. To je genocid, i mora im se suditi za to. To je mjesto zločina, koji se mora tretirati kao genocid, rekao je Mateusz Morawiecki, poljski premijer.

Ruska strana odlučno negira odgovornost za masakre civila u kijevskom kraju. Uz uobičajene šture kadrove koje objavljuje njihovo ministarstvo obrane i navođenje uspjeha ruske vojske, tvrde da su zločini počinjeni oko Kijeva ukrajinska namještaljka.

- Svi pripadnici ruske vojske napustili su Buču 31. ožujka. Istoga dana načelnik mjesta iskreno je potvrdio da je sve u redu, i onda, dva dana poslije vidimo organiziranu predstavu na ulicama, kojoj je cilj potkopavanje Rusije, naglasio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

- Iz onoga što smo vidjeli, iz tih videosnimki, zbog mnogo toga ne možemo im vjerovati. Jer, očito je, a naši su stručnjaci iz Ministarstva obrane i utvrdili znakove video krivotvorenja i drugih netočnosti. Činjenice i kronologija događaja ne podržavaju autentičnost ovih optužbi, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Identične onima u Buči - scene i u Irpinju, još jednom predgrađu Kijeva. Iz kojega su svjedočenja o strahotama stizala i prije, od izbjeglih stanovnika. Rusku okupaciju preživjelo je oko 4 tisuće ljudi koji nisu htjeli ili nisu mogli napustiti domove. Tjedne su proveli u podrumima, bez hrane, vode i struje. Većina kuća i zgrada više nije za stanovanje. 

- Sto posto idemo dalje! Još ne znamo kamo, znat ćemo danas ili sutra. Koliko znam, ovdje je sve očišćeno i trebali bi krenuti dalje prema istoku, rekao je Mikola Ferorak, ukrajinski vojnik, Irpinj.

Svima je jasno da je težište rata sada na istoku Ukrajine, gdje se očekuje ofenziva pregrupiranih Rusa i proruskih separatista. A ondje, na istoku, i dalje se vodi presudna bitka dosadašnjeg tijeka rata. U opkoljenom Mariupolju ruske snage pokušavaju slomiti žilavi otpor i spojiti kopnom poluotok Krim s Donbasom. Zaokružili bi otrgnuti teritorij. Ljudski život u Mariupolju gotovo je bezvrijedan.

- Velik je broj poginulih. Samo u dvorištu pokopali smo najmanje sedmero, koliko ja znam. A uokolo ih je još. Mnogo civila još nije ni pokopano, tijela su još po stanovima. Znam za bračni par invalida u zgradi. Izgorjeli su u požaru jer nisu mogli sami izaći. U tom je požaru stradalo mnogo ljudi, naglasio je Denis iz Mariupolja.

U uništenom je mariupoljskom kazalištu, prema ukrajinskim tvrdnjama, u ruskom napadu prije više od dva tjedna ubijeno oko 300 ljudi. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!