Milanović: Neki nisu znali za pad drona; Plenković: Mogao je pojasniti

24.03.2022.

14:04

Autor: HRT/IMS

Zoran Milanović, Andrej Plenković

Zoran Milanović, Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na sastanku na vrhu 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza u njegovu sjedištu u Bruxellesu. Prethodno je posjetio Stalno predstavništvo Republike Hrvatske pri NATO-u.Svi su stavovi ujednačeni i uravnoteženi, rekao je Zoran Milanović.

Kazao je da se spominjala BiH, kao zemlja koja je navodno ugrožena, Moldavija, Gruzija, ali nitko nije spominjao Srbiju i Kosovo.

- Srbija ima izbore za nekoliko dana, i imam dojam da je u krizi identiteta već dugo i da teško shvaćaju da su Rusi ipak samo fusnota. Za nas je važno da to bude stabilna zemlja s jasnom zapadnom perspektivom i da im se to jasnije ponudi. Kosovo, na žalost, još nije priznato od četiri članice. Pozvao sam na ozbiljniji dijalog sa Srbijom i da se Kosovo konačno integrira, rekao je. 

Kaže da se BiH mora urediti i dogovoriti unutar sebe.

Na pitanje hoće li hrvatski vojnici biti uključeni u četiri nove borbene skupine u istočnom dijelu Saveza, rekao je da se o tome ne razgovara na summitu, to razrađuje vojno zapovjedništvo. 

- Rekli smo u čemu ćemo sudjelovati, a zasad nije predviđeno da vojnici odlaze u Mađarsku. Hrvatska će se angažirati vrlo oprezno. Budite mirni, ovo nije napad na članicu NATO-a, ovo je napad na susjedstvo. Dok to nije članica NATO-a, neće nitko o tome osim Hrvatske odlučivati, rekao je.  

O padu drona u Zagrebu

Dodao je da neki nisu znali  za pad bespilotne letjelice u Zagrebu, a poruka koju je poslao je da se to dogodilo i da je dron letio sat vremena iznad teritorija NATO-a i pao, a da se ni u ikoga ne upire prstom.

- To nije stvar NATO-a, trebala je reagirati Mađarska, kazao je.

Razgovarao je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, a radije se, kaže, bavi onime što se događa u Hrvatskoj - "istragama i nalazima centra "Ivan Vučetić", priopćenjima DORH-a koji se najednom jako zainteresirao  za interes javnosti, a danima su šutjeli". Pozvao je one koji su "danima maltretirali sa svojim verzijama da obavijeste o najnovijem razvoju situacije". 

- Jedini relevantan nalaz je nalaz forenzike. To nije stvar za DORH, DORH se očitovao da nekoga zaštiti, ovo nije predmet koji ima smisla da vodi DORH, nego posebno povjerenstvo. Ovo ne može završiti nikakvom optužnicom, protiv koga, nepoznatog počinitelja, ustvrdio je.

- Informacije imaju MORH, Glavni stožer, Mario Banožić, Andrej Plenković i ja. Oni govore, a ja šutim. Ja nemam potpune podatke. Nije mi jasno koji su tu motivi, dodao je i ustvrdio da je riječ o skretanju s drugih tema.

- Rat u Ukrajini nije napad na članicu NATO-a, nego na susjedstvo. Poruke predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog bile su emotivne i tužne, rekao je.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, potvrdio je, ostaje na toj dužnosti još godinu dana, a ne zna tko će ga naslijediti.

- Ali ako želite da to bude netko iz Hrvatske, onda nemojte o tome previše pričati, poručio je.

Plenković: Imao je vremena da pojasni

Premijer Andrej Plenković komentirao je Milanovićevu izjavu da neki od lidera članica NATO-a nisu znali za pad drona u Zagrebu, što mu je, kaže, čudno.

-  Bilo bi bolje da je rekao što je napravio da to svi saznaju u zadnja dva tjedna, pa da neki od onih koji sjede u NATO-savezu to znaju. Ja sam isti dan napisao pismo kada se to dogodilo svim liderima EU i glavnom tajniku NATO-a. Nisam pisao onima koji su u NATO-u, on ide na summite NATO-a. Imao je više nego dovoljno vremena da pojasni svima o čemu se radi. Što se tiče istrage, stvari su jasne, letjelica je imala na sebi neku vrstu aviobombe, kazao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!