22:10 / 23.03.2022.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Biden stigao u Bruxelles uoči summita NATO-a, G7 i EU-a

Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden

Foto: Evelyn Hockstein / REUTERS

Američki predsjednik Joe Biden stigao je večeras u Bruxelles gdje se sljedeća dva dana održavaju summiti NATO-a, G7 i Europske unije o krizi u Ukrajini. Biden želi potvrditi jedinstvo Zapada pred ruskom invazijom na Ukrajinu. U četvrtak bi trebao sudjelovati na tri summita, a potom u petak i subotu posjetiti Poljsku.

Bruxelles će sutra biti domaćin tri velika sastanka na vrhu kojima će dominirati ruska invazija na Ukrajinu i rasprava o daljnjim mjerama protiv Moskve kako bi njezina daljnja međunarodna izolacija i otupljivanje vojne moći bilo što učinkovitije.

Prijepodne će se u sjedištu NATO-a u Bruxellesu okupiti čelnici 30 država članica Sjevernoatlantskog saveza na izvanrednom summitu. Isti dan popodne počinje dvodnevni redoviti proljetni summit EU na koji je pozvan i američki predsjednik Biden. Na marginama tih summita održat će se i sastanak na vrhu skupine G7, koju čine Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan izjavio je da će SAD novi paket sankcija protiv ruskih političara i oligarha objaviti u četvrtak kada se predsjednik Biden sastaje s čelnicima NATO-a. Sullivan, koji je novinarima dao izjavu nakon što je Biden krenuo u Bruxelles na summit NATO-a, rekao je i da će o koordinaciji sankcija u petak razgovarati čelnici skupine G7. Dodao je da će tema biti i opskrba Europe energentima. Po njegovim riječima, Washington će razmotriti povećanje isporuke ukapljenog plina Europi u idućim tjednima kako bi se smanjila ovisnost kontinenta o ruskim energentima.

Očekuje se da će na summitu EU-a na kojem će sudjelovati i Biden glavna tema biti energija, nakon što je ruska agresija na Ukrajinu dovela do rekordno visokih cijena energenata, a glavna prepreka za uvođenje zabrane uvoza ruske nafte i plina je golema ovisnost više država članica EU-a o tom energentima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!