Milijunska donacija EU-a Srbiji za prugu Beograd-Niš

28.02.2023.

17:07

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Europska unija i Srbija potpisale su ugovor o prvoj tranši nepovratne pomoći EU-a za gradnju pruge Beograd-Niš, što je najveća donacija Unije za neki projekt u Srbiji.

Ta je pruga dio paneuropskog željezničkog koridora 10 koji povezuje srednju Europu sa Solunom.


Paket iznosi 598 milijuna eura, a prva tranša 82,8 milijuna eura. Na potpisivanju ugovora u vlaku na liniji Beograd-Niš bili su europski povjerenik za proširenje Oliver Várhely i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.


- Izabrali smo ovaj projekt jer može promijeniti realnost na terenu za građane Srbije, juga zemlje, a time i cjelokupne regije, rekao je Várhely na zajedničkoj konferenciji za novinare s Vučićem na beogradskom željezničkom kolodvoru Prokop.


Vučić je naveo da će brza željeznica od Beograda do Niša stajati 2,77 mlrd. eura, od čega će Srbija uložiti 525 mil. iz proračuna, a ostatak financirati kreditima Europske investicijske banke i Europske banke za obnovu i razvoj. Najavio je da će pruga biti gotova do kraja 2027.


Željeznički koridor 10 jedan je od paneuropskih koridora koji povezuju središnju Europu sa Solunom, a dio je Ekonomsko-investicijskog plana Unije za zapadni Balkan u iznosu od 30 mlrd. eura. 


Cilj tog plana je mobilizirati investicije u transportu, energetici, zelenoj i digitalnoj tranziciji, koji dosežu trećinu ukupnog BDP-a država zapadnog Balkana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!