Grlić Radman: Hrvatska nudi svoje luke za izvoz iz Ukrajine

31.08.2023.

Zadnja izmjena 11:00

Autor: V.G./HRT/Hina

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Hrvatska nudi svoje luke za izvoz ukrajinskih žitarica putem Koridora solidarnosti te trenutno proširuje njihove kapacitete, rekao je u četvrtak u Toledu u Španjolskoj ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.


Europski šefovi diplomacije okupljaju se u Toledu u neformalnom formatu Gymnich, a pridružio im se i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

Grlić Radman rekao je kako će na susretu naglasiti hrvatski doprinos Koridorima solidarnosti između EU-a i Ukrajine.

- Moramo učiniti više kako bi doveli ukrajinsko žito do zemalja suočenih s nesigurnošću hrane, posebice u Africi, istaknuo je ministar.

Hrvatska tu nudi svoje luke, prvenstveno luke Rijeka, Split, Ploče te naravno Vukovar na Dunavu. Trenutno radimo na proširenju naših kapaciteta, dodao je hrvatski šef diplomacije.

Putem Koridora, pokrenutih u svibnju prošle godine, iz Ukrajine je do lipnja izvezeno više od 44,4 milijuna tona žitarica, uljarica i srodnih proizvoda, stoji na stranicama Europske komisije, što je oko 60 posto od početka rata.

Koridori su Ukrajini pomogli da izveze i više od 36 milijuna tona drugih proizvoda poput ruda, željeza i čelika, zemlje i drva, što joj je donijelo oko 33 milijardi eura zarade.

Grlić Radman je najavio da će na susretu govoriti i o međunarodnoj konferenciji o razminiranju koju Hrvatska organizira u Zagrebu 11. i 12. listopada.

- Veliki dijelovi ukrajinskog teritorija su prekriveni minama. Što se prije oni očiste, to će prije Ukrajina vratiti svoju ekonomsku aktivnost, naglasio je.

Ministar će spomenuti i novi hrvatski paket vojne pomoći Ukrajini, naglasivši kako će Hrvatska nastavljati pomagati u skladu s ukrajinskim potrebama i našim sposobnostima. Novi paket pomoći iznosit će 30 milijuna eura, čime će ukupna hrvatska pomoć od početka rata narasti na 190 milijuna eura.

Grlić Radman se dan ranije susreo sa španjolskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom, izrazivši zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga dviju zemalja s obzirom na učestale bilateralne posjete na najvišim razinama, kako na ministarskim razinama, tako i na razini predsjednika vlada.

Ministri vanjskih poslova EU-a u Toledu o puču u Nigeru i podršci Ukrajini


Ministri vanjskih poslova EU-a u četvrtak će u španjolskom gradu Toledu razgovarati o posljedicama državnog udara u Nigeru, te o kontinuiranoj potpori Ukrajini protiv ruske invazije.

Na prijedlog šefa diplomacije Europske unije Josepa Borrella, ministri će na sastanku - koji se održava u neformalnom formatu Gymnich - razgovarati o mogućim sankcijama nigerskoj hunti i organizacijama koje ju podupiru, kao i općenitom pristupu politici prema Africi nakon što je u četvrtak vojska u Gabonu također izvela državni udar.

Uoči 78. Opće skupštine Ujedinjenih naroda i samita G20 u Indiji, ministri vanjskih poslova EU-a također će sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom razgovarati o diplomatskoj kampanji Ukrajine za okončanje ruske invazije. Zabrinjavajuće za Ukrajinu i njezine saveznike je to što Indija nije pozvala ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na summit skupine G20 velikih gospodarstava.

Na prošlogodišnjem summitu G20 na indonezijskom otoku Baliju Ukrajina je bila na vrhu dnevnog reda. Zelenski se pojavio putem videopoziva i tamo prvi put predstavio svoj mirovni plan u 10 točaka.

Kako je priopćeno iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova u srijedu navečer, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se na marginama sastanka Gymnich sa svojim španjolskim kolegom Joseom Manuelom Albaresom.

Ministri su na sastanku izrazili zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga dviju zemalja, s obzirom na učestale bilateralne posjete na najvišim razinama, kako na ministarskim razinama tako i na razini predsjednika vlada. Ministar Grlić Radman istaknuo je kako je produbljivanje političkog dijaloga od ključne važnosti za jačanje suradnje i razumijevanja te otvara vrata novim prilikama za poticanje gospodarske razmjene, priopćio je MVEP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!