Muškarac poginuo u šumskom požaru u Grčkoj, turisti evakuirani

21.08.2023.

Zadnja izmjena 14:00

Autor: Hina/HRT/R.S.

Požari u Grčkoj

Požari u Grčkoj

Foto: Alexandros Avramidis / Reuters

U šumskom požaru u grčkoj prefekturi Beotiji poginuo je stariji muškarac, objavile su grčke vlasti, dodajući da se vatrogasci i dalje bore s požarima u drugim dijelovima zemlje.


- Stari pastir potrčao je u svoju staju kako bi spasio životinje i poginuo, vjerojatno zbog trovanja dimom od požara, rekao je glasnogovornik vatrogasaca.

Velik šumski požar izbio je u ponedjeljak u Beotiji, 100 kilometara sjeverno od Atene, po spasilačkim službama.

Turisti na obližnjoj plaži su evakuirani. U gašenju požara sudjeluje oko 56 vatrogasaca i četiri kanadera.

Drugi požar izbio je na otoku Eviji gdje se s požarom bori 42 vatrogasaca i četiri zrakoplova.

"Ekstremni" rizik od požara 


Civilna zaštita objavila je u ponedjeljak upozorenje na "ekstremni" rizik od požara u atenskoj regiji i još četiri područja na jugu Grčke.

Velika vrućina i suša potrajat će do petka.

Požari i dalje haraju sjeveroistokom Grčke u blizini lučkog grada Alexandroupolija. 

Ozlijeđena su sedmorica vatrogasaca i jedan dobrovoljac i smješteni u bolnicu.

Desetak naselja evakuirano je ovaj vikend i vlasti su pozvale stanovnike da ostanu u kućama zbog dima. U području je proglašeno izvanredno stanje.

EU mobilizira nove zrakoplove i vatrogasce za Grčku


Radi novih požara u grčkoj regiji Alexandroupolis-Feres, Europska unija u okviru Mehanizma EU-a za civilnu zaštitu u Grčkoj će rasporedit će dva zrakoplova sustava rescEU za gašenje požara sa sjedištem na Cipru i rumunjski tim za vatrogasce.

Očekuje se da će već danas u Grčku stići ukupno 56 vatrogasaca i 10 vozila. Skupina kopnenih vatrogasaca iz Francuske već je prisutna u Grčkoj u okviru plana pripravnosti EU-a za sezonu šumskih požara.

- Grčka je već doživjela daleko najgori srpanj kad je riječ o šumskim požarima, od 2008. naovamo; izgorjelo je područje veće, a požari su puno intenzivniji. Požar u Alexandroupolis-Feresu već je oštetio brojne domove pa je do sad evakuirano osam sela. Brzi odgovor EU-a ponovno je ključan osobito zahvaljujem Cipru i Rumunjskoj na pomoći grčkim vatrogascima na terenu, izjavio je povjerenik Europske komisije za upravljanje kriznim situacijama, Janez Lenarčič.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!