Kanada šalje vojsku u borbu protiv požara

21.08.2023.

08:24

Autor: Hina/HRT

Požar kod Sorrenta u Britanskoj Kolumbiji

Požar kod Sorrenta u Britanskoj Kolumbiji

Foto: Nikki Goyer / via REUTERS

Kanada šalje vojsku da se uhvati u koštac s požarima koji se brzo šire u Britanskoj Kolumbiji, rekao je u nedjelju premijer Justin Trudeau, dok se zapadna pokrajina nosi s vatrom koja je dovela do naloga za evakuaciju više od 35.000 ljudi.

Britanska Kolumbija proglasila je izvanredno stanje i uvela zabranu putovanja koja nisu nužna kako bi oslobodila smještaj za evakuirane osobe i vatrogasce, te pozvala operatere dronovima i druge koji snimaju fotografije požara da se drže podalje od spasilaca.


U nekim gradovima Britanske Kolumbije indeks kvalitete zraka (AQI), koji mjeri glavne zagađivače uključujući čestice nastale požarima, bio je iznad 350, što je "opasna" razina, pokazala je IQAir, platforma za informacije o kvaliteti zraka u stvarnom vremenu.


U ponoć Salmon Arm bilježio je najgori indeks kvalitete zraka u zemlji, s očitanjem AQI od 470. Među ostalim gradovima, Kelowna College i Sicamous imali su AQI od 423.


Šef vatrogasne službe West Kelowna Jason Brolund rekao je da vidi nadu nakon borbe s "epskim" požarima posljednja četiri dana. Rekao je da su se uvjeti poboljšali, pomažući vatrogascima da obuzdaju požar koji je prijetio gradu od 150.000 stanovnika.


- Napokon se osjećamo kao da idemo naprijed, a ne natrag, i to je sjajan osjećaj, rekao je Brolund za Canadian Broadcasting Corp.


Trudeau je u tvitu rekao da će savezna vlada ponuditi potporu kanadske vojske kako bi pomogla u evakuacijama i drugim logističkim zadacima kao odgovor na zahtjev vlade Britanske Kolumbije.

Šumski požari nisu neuobičajeni u Kanadi, ali širenje požara naglašava ozbiljnost dosad najgore sezone šumskih požara, za koju neki stručnjaci okrivljuju klimatske promjene.


Drugi požari, pogoršani jakom sušom, zabilježeni su bliže granici SAD-a i na sjeverozapadnoj obali Tihog oceana u SAD-u.


Odmah preko granice u državi Washington, vatrogasci su se borili s dva velika požara koji su zajedno zahvatili više od 20.000 hektara šume i uništili više od 100 građevina.


Oko 140.000 četvornih kilometara zemlje, otprilike veličine države New York, spaljeno je u Kanadi, a izmaglica od dima proteže se sve do istočne obale SAD-a.


Vladini dužnosnici predviđaju da bi se sezona požara mogla protegnuti do jeseni zbog rasprostranjenih sušnih uvjeta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!