Na današnji dan Hrvatska ušla u Europsku uniju

01.07.2022.

11:20

Autor: M.Š./HRT

Zastave Europske unije i Hrvatske

Zastave Europske unije i Hrvatske

Foto: Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Prije točno devet godina, 1. srpnja 2013., Republika Hrvatska ušla je u Europsku uniju. 

Uz zvuke europske himne "Ode radosti" dobrodošlicu su joj na Trgu bana Jelačića poželjeli najviši dužnosnici Unije.

Na graničnom prijelazu Bregani iste je noći ulazak u carinsku uniju i brži prelazak granice obilježen uklanjanjem ploče hrvatske carine, a na prijelazu Bajakovu otkrivena je ploča s oznakom EU-a i podignuta zastava EU-a. Tada smo postali 28. punopravna članica.

U Hrvatskoj se mnogo toga promijenilo, prije svega hrvatskim radnicima otvorilo se tržište rada Unije te mogućnost financiranja brojnih projekata novcem iz europskih fondova.

Naša bi zemlja uskoro trebala ispuniti i posljednja dva neostvarena cilja i integracije.

Na početku sljedeće godine, prema najavama, ulazimo u eurozonu, a očekuje se i ulazak u šengenski prostor.  

Na službenom Twitter profilu Ministarstva vanjskih i europskih poslova osvrnuli su se na obljetnicu.

- Na današnji dan obilježavamo 9. godišnjicu pristupanja EU, čime je ostvaren jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva.

Hrvatska je predana vrijednostima na kojima počiva Europska unija te nastavlja put prema potpunoj integraciji skorašnjim pristupanjem europodručju i schengenskom prostoru, napisali su. 

Objavljena je čestitka i na službenom Twitteru Europske komisije.

- Na današnji dan 2013. Hrvatska je ušla u Europsku uniju. Hrvatska je najmlađa članica EU obitelji te na svojem putu prema uvođenju eura od 1.1.2023. godine, napisali su. 

Poruku je objavila i potpredsjednica Europske komisije, Dubravka Šuica

- Danas obilježavamo 9 godina od ulaska u Europsku uniju. Samo 30 godina nakon međunarodnog priznanja, Hrvatska je najmlađa članica EU-a i na svojem putu da postane članica eurozone i Schengena. Ponosna Hrvatica, ponosna Europljanka, napisala je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!