Na La Mancheu poginulo šestero migranata, deseci spašeni

12.08.2023.

14:14

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hazem Ahmed / REUTERS

Najmanje šestero ljudi poginulo je, a više od 50 je spašeno nakon što se brod s migrantima koji je pokušavao prijeći La Manche iz Francuske prevrnuo rano u subotu, objavile su francuske mjesne vlasti.

Franck Dhersin, gradonačelnik Teteghema, priobalnog mjesta u blizinia Calaisa, rekao je da je oko 6 sati ujutro pokrenuta velika spasilačka operacija. U isto vrijeme kanal su pokušavali prijeći deseci brodova s migrantima.

- Nekoliko brodova upalo je u ozbiljne poteškoće. U blizini Sangattea pronašli su nažalost mrtva tijela, rekao je za Reuters.

La Manche je jedna od najprometnijih brodarskih ruta, a morske struje ondje su snažne zbog čega su prelasci u malenim i nesigurnim čamcima opasni.

Krijumčari ljudima obično pretovare gumenjake, tako da se jedva održavaju na površini i u opasnosti su da ih valovi potope dok pokušavaju doći do britanske obale.

Po podacima britanske vlade, od početka 2018. preko La Manchea uputilo se više od 100.000 migranata, a ove godine prešlo ih je gotovo 16.000.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!