Europska unija donijela deseti paket sankcija protiv Rusije

24.02.2023.

Zadnja izmjena 22:54

Autor: M.M./Hina/HRT

Na obljetnicu napada Rusije na Ukrajinu, EU bez dogovora o novim sankcijama

Na obljetnicu napada Rusije na Ukrajinu, EU bez dogovora o novim sankcijama

Foto: Yves Herman / Reuters

Europska unija donijela je u petak deseti paket sankcija protiv Rusije na prvu godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, objavilo je švedsko predsjedništvo EU-a.

- Zemlje članice EU-a zajedno su nametnule najsnažnije i najdalekosežnije sankcije dosad kako bi pomogle Ukrajini da dobije rat, objavilo je švedsko predsjedništvo EU-a na Twitteru.


- EU je ujedinjen uz Ukrajinu i ukrajinski narod. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu, koliko god bude potrebno, objavli su.


Paket uključuje stroža izvozna ograničenja u vezi s robom s dvojnom namjenom, mjere protiv subjekata koji podupiru rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje koristi Rusija, prenosi Reuters.


Pregovori su trajali dulje od planiranog, uglavnom zato što je Poljska tražila strože propise za sintetičku gumu iz Rusije što je Italija blokirala.


Prema riječima jednog poljskog diplomata, Varšava je pristala na blaže propise pod uvjetom da se uvoz u EU ubuduće redovito prati.


Sankcije stupaju na snagu u subotu kada budu objavljene u Službenom listu EU-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!