14:21 / 23.03.2021.

Autor: P.F./HRT/Hina

Nacionalno predstavljanje programa Obzor Europa

Program EU za istraživanje i inovacije

Program EU za istraživanje i inovacije

Foto: Obzor Europa / Europska komisija

Okvirni program za istraživanje i inovacije - Obzor Europa (Horizon Europe) za razdoblje od 2021. do 2027, vrijedan 95,5 milijarda eura, predstavlja se na videokonferenciji u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, a u sklopu nacionalnoga predstavljanja.

Obzor Europa vodeći je program za istraživanje i inovacije Europske unije (EU) u sklopu kojega će se pružati potpora stvaranju i širenju visokokvalitetnih novih znanja i tehnologija, jačanju učinka istraživanja i inovacija na razvoj te potpora prihvaćanju inovativnih rješenja u industriji i društvu radi rješavanja globalnih izazova.

Poticat će se i svi oblici inovacija, uključujući revolucionarne inovacije, uvođenje inovativnih rješenja na tržište te optimiranje rezultata programa radi povećanja učinka u ojačanome Europskome istraživačkom prostoru, a podupirat će se i provedba politika EU.

Znanstvena izvrsnost ključ hrvatske nacionalne razvojne strategije

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je da je znanstvena izvrsnost ključ hrvatske nacionalne razvojne strategije, te da su istraživanja i inovacije put kako se uspješno nositi s izazovima pred kojima se nalazimo.

Fuchs smatra kako je novi okvirni program dobra prilika za Hrvatsku da ojača svoju znanstvenu zajednicu što će, rekao je, mjerodavno ministarstvo podupirati provođenjem potrebnih reforma i ulaganjima potrebnima za uspješnu implementaciju reforma.

Podupiranje znanstvene izvrsnosti, kvalitetnih istraživanja, povezivanje akademske zajednice i gospodarstva neke su od zadaće koje su, istaknuo je ministar, prepoznate kao ključne u hrvatskoj nacionalnoj razvojnoj strategiji. Istodobno, objasnio je, trebamo učiniti dodatni napor kako bismo podigli razinu korištenja svih fondova koji su nam na raspolaganju.

Govoreći o perspektivi programa sa stajališta Hrvatske kao najmlađe članice EU-a, Fuchs je objasnio kako je zadaća ministarstva stvoriti poticajne uvjete za razvoj istraživanja i inovacije, istaknuvši da su u ministarstvu povećali kapacitete za implementaciju programa Obzor 2020 i najavio kako će se to isto učiniti i za program Obzor Europa.

Hrvatska pridonijela uspješnim pregovorima

Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel sudionicima konferenciji obratila se videoporukom u kojoj je istaknula kako je Hrvatska tijekom predsjedanja EU-om u prvoj polovici prošle godine pridonijela pregovorima o programu Obzor Europa što je rezultiralo da je u prosincu postignut sporazum sa zemljama članicama i Europskim parlamentom.

To pak znači, objasnila je, da EU sada ima ambiciozan program, kao i stabilnost, u idućih sedam godina koji će omogućiti da se uspostavi paneuropska mreža istraživača koji će zajednički raditi kako bi stvorili nove ideje, ali omogućili njihovu implementaciju što će utjecati na razvoj Europe.

Povjerenica Gabriel pozvala je mjerodavne u Hrvatskoj da detaljno prouče program i aktivno sudjeluju na informativnim događajima o programu, kao što će biti susret u lipnju ove godine na koji je pozvala sudionike.

Istaknula je da će na tom susretu biti mnogo informacija o prvom stupu programa, a to je "Izvrsna znanost", odnosno osnaživanje istraživanja na granici dosadašnjih spoznaja za razvoj snažne baze znanja i ulaganje u istraživačku infrastrukturu svjetske klase.

Dodala je kako će biti riječi i o poticanju mobilnosti znanstvenika kroz program "Aktivnosti Marie Sklodowska-Curie". Gabriel vjeruje kako će to biti važno za hrvatsku znanstvenu zajednicu jer više od 60 hrvatskih znanstvenih organizacija sudjeluje u programu Obzor 2020.

Podsjetila je da drugi stup programa "Globalni izazovi i industrijska konkurentnost Europe" potiče programe koji će donijeti konkretne rješenja za boljitak građana EU u područjima poput digitalne tehnologije, okoliša i energije.

Treći stup "Inovativna Europa" usmjeren je pak na poticanje novih, naprednih rješenja potrebnig Europi, a Gabriel vjeruje da će napori Hrvatske da ojača svoju prisutnost u europskoj istraživačkoj mreži uroditi plodom.

Kontinuitet rada AMPEU

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe Europske unije (AMPEU) Antonija Gladović istaknula je kako je današnji događaj na tragu višegodišnjeg rada te javne ustanove na promociji programa EU-a na području znanosti, obrazovanja i programa namijenjenih mladima, poput programa Erasmus+ i naravno, programa Obzor Europa.

Agencija također potiče mobilnost znanstvenika, sudjelovanje na zajedničkim projektima, a također uspostavila je i mnoge nacionalne informativne točke koje pomažu zaintersiranima da se uključe u okvirne programe.

To se, objasnila je Gladović, ostvaruje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije - HAMAG BICRO.

U fokusu plenarne sesije su uloga istraživanja i razvoja u potpori jačanju i otpornosti EU, a kako je najavljeno, predstavnici Europske komisije sudjelovat će u predstavljanju glavnih elemenata i aktivnosti programa Obzor Europa, kao i novih ključnih instrumenata u vidu misija, partnerstava, Europskog inovacijskog vijeća te financijskih novosti.

Na kraju konferencije bit će predstavljen nacionalni sustav potpore sudjelovanju u programu Obzor Europa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!