09:46 / 06.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Nacrt dokumenta za zapadni Balkan bez vremenskog okvira za članstvo

Europska unija

Europska unija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Čelnici Europske unije u srijedu će na neformalnom samitu EU - zapadni Balkan u Sloveniji potvrditi europsku perspektivu te regije, stoji u nacrtu izjave koja bi trebala biti prihvaćena, ali bez navođenja vremenskog okvira u kojemu bi te zemlje mogle računati na članstvo.

- EU potvrđuje nesumnjivu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana i pozdravlja privrženost partnera na zapadnom Balkanu europskoj perspektivi koja je u uzajamnom strateškom interesu, navodi se u nacrtu izjave koju će na sastanku na Brdu kod Kranja prihvatiti lideri članica EU-a.

Neformalni samit središnji je događaj slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, a Slovenija, koja želi što bržu integraciju regije u EU, po neslužbenim je vijestima predlagala da se iz geopolitičkih razloga u dokumentu navede da te zemlje u članstvo treba primiti do 2030.

- Sve države u regiji svjesne su da u EU-u ne postoji oduševljenje takvim širenjem, no očekuju konkretniji vremenski okvir kad mogu računati na članstvo. Međutim u predloženom dokumentu neće biti vremenskog okvira, a izbjegava se i sam izraz širenje, javljaju slovenski mediji.

Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija, BiH, Kosovo i Crna Gora žele se priključiti bloku, a njihova nastojanja pokazuju ujedno i razlike u gledanju na to pitanje među članicama EU-a.

Dok Hrvatska, Austrija, Slovenija i Njemačka upozoravaju da bi predugo čekanje moglo dovesti regiju pod velik utjecaj drugih država, prije svega Rusije i Kine, Francuska, ali i Danska i Nizozemska, imaju rezerve prema prebrzom približavanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!