Čelnici EU-a potvrdili europsku perspektivu zapadnog Balkana, bez vremenskog okvira

06.10.2021.

08:20

Autor: HRT

Brdo kod Kranja: Na summitu danas o Zapadnom Balkanu

Brdo kod Kranja: Na summitu danas o Zapadnom Balkanu

Foto: HRT / HTV

Na summitu Europske unije i zemalja zapadnog Balkana u Brdu kod Kranja donesena je deklaracija kojom je potvrđena privrženost EU-a u procesu proširenja. Naglašena je jasna europska perspektiva svih država regije, uz provođenje svih reformi. Međutim, izostao je konkretniji vremenski okvir njihova pristupanja Uniji. Bilo je riječi i o snažnijem angažmanu EU-a vezano za gospodarski oporavak i održivi razvoj regije. 



EU potvrđuje nedvojbenu potporu europskoj perspektivi zapadnog Balkana i pozdravlja privrženost partnera na zapadnom Balkanu europskoj perspektivi koja je u uzajamnom strateškom interesu, navodi se u nacrtu izjave koju su na sastanku u Brdu kod Kranja prihvatili lideri članica EU-a.

Uvjet ispunjavanje svih reformi

Devet milijardi eura izdvojeno je za nepovratnu namjenu, ali europska perspektiva 6 zapadnobalkanskih zemalja ima i preduvjete.

- Prvo, iznimno važno: temeljne vrijednosti, vladavina prava, borba protiv korupcije. To je DNK europskog projekta. Komisija je donijela temeljne odluke osiguravši mnogo novca, dosad neviđen iznos, kako bi se zapadni Balkan povezao s prioritetima EU-a te kako bi se olakšalo poticanje suradnje u toj regiji, što je ključno za budućnost, poručio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kazala je kako nema sumnje da žele zapadni Balkan u Europskoj uniji. Naš je cilj proširenje, a gospodarski i investicijski plan u središtu je našeg angažmana s regijom, dodala je. S devet milijardi eura stavljenih na stol u obliku nepovratnih sredstava možemo iskoristiti do 30 milijuna eura za regiju. Ekonomski i investicijski plan popraćen je Berlinskim procesom, a ključan je za razvoj i dublju integraciju zajedničkog regionalnog tržišta, naglasila je.

Proširenje Unije na zemlje zapadnog Balkana lansirala je osobno Angela Merkel u sklopu Berlinskog procesa. Optimistična je kada je riječ o proširenju jer, kako kaže "postoji golem geostrateški interes da te zemlje postanu članice EU-a". 

video thumb

- Naglašena je jasna europska perspektiva svim državama regije. Mislim da su svi svjesni da je ovako sustavno sastavljena na najvišoj razini - ključno da bi se dinamizirali institucionalni odnosi - pregovori o proširenju ili otvaranje pregovora ili dolazak u tu fazu, ovisno o kojim zemljama se radi, izjavio je nakon summita premijer Andrej Plenković

Istaknuo je da se "prvi put u ovoj deklaraciji spominje riječ proširenje" jer je to prije "bio tabu" za neke članice. Naglasio je kako se Hrvatska zauzela "za reformu izbornog zakonodavstva u BiH, postizanje konsenzusa svih ključnih političkih stranaka, institucija, aktera u BiH", na način da se osigura legitimna zastupljenost svih konstitutivnih naroda u najvišim tijelima BiH.

Unatoč velikim očekivanjima zemlje zapadnog Balkana ni ovaj put nisu dočekale konkretnije vijesti. Međutim dobile su poruku da Europska unija bez njih nije potpuna. Unija im je spremna pomoći sa čak 30 mlrd. eura, kazao je za Dnevnik HTV-a novinar Gordan Žvanović. Slovenija kao predsjedateljica pokušala je u deklaraciju staviti 2030. godinu kao krajnji rok da zemlje zapadnog Balkana postanu članice. No tomu su se usprotivile neke članice.

Razloga je više, sve zemlje jugoistočne Europe ne napreduju istim tempom. Najdalje je u pristupnim pregovorima odmakla Crna Gora, a vodi ih i Srbija. Na otvorenje pregovora čekaju Albanija i Sjeverna Makedonija koju blokira Bugarska. Status kandidata čeka BiH a u najtežoj je poziciji Kosovo koje ne priznaju sve članice EU-a.

Dio članica predvođenih Austrijom, Slovenijom i Hrvatskom smatra da bi zbog nebrige Unije te zemlje mogle potpasti pod utjecaj Rusije i Kine. Drugi dio članica, predvođenih Francuskom - načelno je za proširenje ali bez ambicija da se taj proces ubrza.


Opsežan paket pomoći zapadnom Balkanu

Uz naglašavanje prioriteta - "jačanja integracija i kapaciteta apsorpcije novih članica" od strane samog EU-a. Iz Bruxellesa navode da su pripremili "opsežan paket opipljivih mjera koje bi trebale donijeti opipljivu razliku u svakodnevnom životu građana regije".

- Zapadnom Balkanu je od najveće važnosti da sada integrira svoje zajedničko regionalno tržište s Berlinskim procesom te snažnim ekonomskim i investicijskim planom od gotovo 30 milijardi eura. U mogućnosti smo napraviti razliku u ulaganju u projekte koji podržavaju zelenu tranziciju, povećavaju digitalnost i koji su korisni za otpornost regije, poručila je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

Radit će se na izgradnji prometne mreže koja će međusobno povezivati države u regiji i s EU-om. Priprema se pokretanje plana smanjenja cijena roaminga između zemalja zapadnog Balkana i EU-a, pa i donacija od 2,9 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa.

Emmanuel Macron, francuski predsjednik, poručio je uoči summita da se s čelnicima država i vlada zapadnog Balkana, koje su prvi susjedi nekim članicama, mora održavati "jedinstven odnos i veliko zbližavanje".


video thumb

Uoči sastanka izjavu je dao hrvatski premijer Andrej Plenković, ističući da je Hrvatska jedna od zagovornica proširenja Europske unije. Rekao je da je to jedini pravi put za zemlje zapadnog Balkana.

- Ono što je Hrvatskoj posebno bitno - to je da se nastavi sam proces pregovora, da dođemo u situaciju što prije da se otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom, s Albanijom. Smatramo da su te dvije zemlje to zaslužile i mi ih na tom putu podržavamo. Naravno da nam je posebno bitna BiH. Danas ćemo se zalagati za njihovu ravnopravnost i poštivanje i slova i duha Daytonsko-pariškog sporazuma. To znači da očekujemo da stranke i institucije BiH na primjeren način izmijene izborno zakonodavstvo uoči idućih izbora, dodao je premijer Plenković. 



Premijer Andrej Plenković potvrdio je da je u Brdu kod Kranja razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem te da mu je kazao da riješi pitanje udžbenika za učenike osmih razreda u kojima se negira postojanje hrvatskog jezika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!