13:14 / 13.03.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

"NATO bi morao ozbiljno razmisliti ako Putin upotrijebi kemijsko oružje"

Andrzej Duda

Andrzej Duda

Foto: Kacper Pempel/File Photo / REUTRS/

Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je u intervjuu u nedjelju da bi ruska upotreba kemijskog oružja u Ukrajini sve promijenila i da bi NATO morao ozbiljno razmisliti o tome kako da odgovori.

Upitan bi li, da Vladimir Putin upotrijebi kemijsko oružje, to bila crvena linija za NATO nakon koje se mora uključiti, Duda je rekao za televiziju BBC: "Ako upotrijebi bilo kakvo oružje za masovno uništenje, to bi potpuno promijenilo stvari".

- Zasigurno, NATO i njegovi čelnici pod vodstvom SAD-a morat će sjesti za stol i zaista ozbiljno razmisliti što učiniti, jer tada počinje biti opasno, rekao je.

Otkad je Vladimir Putin počeo invaziju 24. veljače, SAD je zabrinut u pogledu mogućeg uvlačenja NATO-a u širi rat s Rusijom.

Zapadni dužnosnici rekli su u petak da bi Rusija mogla upotrijebiti kemijsko oružje u Ukrajini u napadu pod "lažnom zastavom" kako bi naknadno imala opravdanje za svoju invaziju, ali ništa ne upućuje na širu upotrebu takvog oružja u ratu.

U srijedu je Washington opovrgnuo ponovne ruske optužbe da SAD upravlja laboratorijima za biološko oružje u Ukrajini nazvavši optužbe "smiješnima" te sugerirao da Moskva možda postavlja temelje za korištenje kemijskog ili biološkog oružja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!