Pakao u Ukrajini, 18. dan: Ruski napadi na Kijev ne prestaju

13.03.2022.

11:25

Autor: Eugen Husak/Vijesti/HRT

Prizor iz Irpina kod Kijeva

Prizor iz Irpina kod Kijeva

Foto: Marko Djurica / REUTERS

Trideset ruskih projektila ispaljeno je na vojnu bazu za obuku u Javorivu, u blizini granice članice NATO-a Poljske, objavila je ukrajinska strana. Objekt se upotrebljava za obuku NATO-ovih instruktora. U međuvremenu, ruske snage sve više stežu obruč oko Kijeva, a pod snažnim su zračnim napadom i dalje gradovi Mikolajiv, Harkiv, Sumi i Dnjipro. Najteže je u Mariupolju, koji je pod opsadom, bez struje, grijanja, hrane i vode.

Pakao u Ukrajini - 18. dan. Ruski napadi na Kijev ne prestaju. Oklopne divizije pokušavaju opkoliti grad. Bitke se vode u predgrađima u kojima Ukrajinci pokušavaju dodatno ojačati obranu.

- Nadamo se da ćemo ih zaustaviti ovdje u predgrađu jer ako uđu u Kijev, rat bi vjerojatno bio gotov, rekao je jedan vojnik.

U Kijev se može samo s jugozapada. Na tom smjeru nalazi se i selo Bišiv, koje trpi zračne udare. Očajni stanovnici nemoćno obilaze ruševine koje su donedavno bile njihovi domovi. Pitaju se čime su ovo zaslužili.

- Nemam pojma. Nemamo vojne baze ili nešto slično. Ovdje su samo civili, radnici. To je selo, rekao je jedan mještanin.

- Ne znam što im je na pameti i zašto to rade. Mi smo mirni civili, nismo ništa radili. Ne znam kako se to može objasniti, komentirao je drugi.

Najteže je i dalje u potpuno opkoljenom Mariupolju na Azovskom moru. U gradu s oko 400 tisuća stanovnika nema struje, vode, grijanja, a sve je manje i hrane. Satelitske snimke potvrđuju da se u gradu sustavno gađaju civilni ciljevi. Rusija dosad nije dopustila evakuaciju civila ni dopremu humanitarne pomoći.

- Inače, proradili su svi dogovoreni humanitarni koridori. Evakuirano je 12.729 ljudi. Humanitarni teret za Mariupolj stiže poslijepodne. Zbog složenosti rute morali su prenoćiti u Berdjansku, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U obližnjoj Volnovaki, koju su nakon žestokih sukoba osvojili ruski separatisti, ljudi žive na rubu gladi. Skrivaju se u ruševinama.

- Ovdje se skrivamo danima. Žene kuhaju jela i dijele ih potrebitima. Ovo je naša spasonosna uljanica. Nadamo se da će noćna mora uskoro prestati. Nisam imala pojma da će biti tako strašno, govori jedna žena.

Na istočnoj fronti borbe se vode za drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv


Rusko ministarstvo izvijestilo je da je od početka rata uništilo 99 ukrajinskih zrakoplova, 1194 tenka, 121 bacač raketa. Hvale se i vojnim uspjesima na samom terenu, na južnom bojištu.

- Ruske oružane snage napredovale su 14 kilometara u dubinu u posljednja 24 sata, rekao je Igor Konašenkov, glasnogovornik ruskog ministarstva obrane.


Na istočnoj fronti borbe se vode za drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv. Tridesetak kilometara jugozapadno u malom Birkiju traju pripreme za doček ruskih agresora. Ratni veterani muškarce obučavaju za borbu.


- Možda vojnici neće pretpostaviti da su ovi seljani naučili posebne borbene tehnike, rekao je Juri, bivši profesionalni vojnik.


U grad je dovezena humanitarna pomoć, hrana, lijekovi, sve potrebno za preživljavanje kad počne očekivani ruski napad. Za žene su organizirani tečajevi prve pomoći.


- Naš je cilj da svatko u selu bude sposoban pružiti prvu pomoć ranjenima u ratu, rekla je liječnica Julia.


I u Odesi, najvećem crnomorskom lučkom gradu na jugu Ukrajine, traju opsežne pripreme za obranu. Unatoč snijegu, građani postavljaju barikade, pune vreće pijeskom - moral je na vrhuncu.


Putinu je Odesa strateški cilj jer bi njezinim zauzimanjem Ukrajina ostala bez izlaza na more. No branitelji poručuju da Rusi nemaju šanse.


- Mi smo još 24. veljače pokazali da se nećemo predavati i razvalili smo nekima stražnjice. Oprostite, ali razbili smo im tada stražnjice, rekao je Daniel Salem, vojnik Nacionalne garde u Odesi.


Rat se širi sve dublje u ukrajinski teritorij. Prvi put napadnut je i dosad miran zapad zemlje. Bombe su padale u okolici Lvova.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!