15:03 / 17.02.2022.

Autor: HRT/Hina/J.L.

NATO: Rusija bi mogla inscenirati izgovor za napad na Ukrajinu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg

Foto: Johanna Geron / REUTERS

NATO je zabrinut da bi Rusija mogla pokušati inscenirati izgovor za invaziju na Ukrajinu, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg komentirajući izvješće o granatiranju duž crte razdvajanja u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbasu.


- Zabrinuti smo da Rusija pokušava inscenirati izgovor za oružani napad na Ukrajinu, još uvijek nije jasno, nema sigurnosti u pogledu ruskih namjera, rekao je Stoltenberg novinarima nakon dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u sjedištu saveza u Bruxellesu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u utorak da Rusija ne želi rat u Europi.

NATO je u četvrtak priopćio kako još ne vidi povlačenje ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice, dva dana nakon što je Moskva objavila da će ondje smanjiti svoju prisutnost, pobuđujući nadu u popuštanje u napetoj situaciji.

- Postoje znakovi iz Moskve da bi se diplomacija mogla nastaviti, ali do sada nismo vidjeli nikakav znak povlačenja ili deeskalacije, rekao je Stoltenberg na razgovorima ministara obrane u Bruxellesu.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je da je gotovo 60% ruskih kopnenih snaga sada koncentrirano u blizini ukrajinskih granica, 150.000 ili više u stvarnim brojkama.

Rusija ondje gomila vojnike i opremu već nekoliko mjeseci, što izaziva strah Kijeva i drugih zapadnih prijestolnica da bi mogli biti na djelu planovi za invaziju.

Wallaceovi komentari uslijedili su nakon što je visoki dužnosnik Bijele kuće rekao da, unatoč suprotnim tvrdnjama Moskve, ona i dalje šalje vojnike na granicu - možda čak 7.000 vojnika posljednjih dana.

Čelnici EU-a o krizi će raspravljati na marginama summita u Bruxellesu u četvrtak.

Rusija niječe da planira invaziju na Ukrajinu, ali je rekla da bi mogla poduzeti nespecificiranu "vojno-tehničku" akciju ako joj se ne ispuni niz njezinih zahtjeva, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće biti primljena u NATO.

Zapad je odbio glavne ruske zahtjeve, ali je predložio pregovore o kontroli naoružanja i drugim pitanjima. SAD i Europa zaprijetili su sankcijama Moskvi ako napadne Ukrajinu.

Zapadne zemlje više su puta optužile Rusiju da u području koje drže pobunjenici planira ili potaknuti incident ili ga izazvati kako bi opravdala napad. Moskva pak optužuje Kijev da planira eskalaciju kako bi pokušao silom osloboditi teritorij.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!