Nijemci pozvani da ostanu kod kuće, cijela zemlja leglo zaraze

19.11.2021.

14:52

Autor: HRT/Hina

Lothar Wieler

Lothar Wieler

Foto: Christian Mang / REUTERS

Gornji dom njemačkog parlamenta Bundesrat prihvatio je promjene zakona o borbi protiv zaraza koji saveznim pokrajinama omogućava uvođenje dodatnih mjera shodno epidemiološkom stanju a institut Robert Koch istodobno je apelirao da se radi i ostane kod kuće kako se spriječilo daljnje širenja zaraze.

- Čitava Njemačka je jedno veliko leglo naglog izbijanja zaraze. Ovdje se radi izvanrednom stanju nacionalnih razmjera. Mi moramo povući kočnicu u slučaju nužde, rekao je direktor državnog epidemiološkog Instituta Robert Koch Lothar Wieler. Ministar zdravstva u tehničkoj vladi Jens Spahn i Lothar Wieler na zajedničkoj konferenciji za novinare su pozvali građane da smanje kontakte na najmanju moguću mjeru i da ostanu doma.Direktor Instituta Robert Koch zatražio je hitnu reakciju pokrajinskih i saveznih vlasti i uvođenje dodatnih mjera.

- Mjesta naglog širenja zaraze poput kafića i barova moraju biti zatvorena. Isto vrijedi i za manifestacije s većim brojem ljudi, rekao je Wieler. Spahn je rekao kako se brzina cijepljenja povećava ali kako to samo po sebi neće biti dovoljno kako bi se ublažio četvrti pandemijski val.

Bundesrat je prihvatio promjene zakona o borbi protiv zaraza izglasane dan ranije u Bundestagu. Prema tom zakonu od sljedeće srijede se uvodi pravilo po kojem samo osobe koje su cijepljene, preboljele ili su testirane imaju pristup radnom mjestu ali i sredstvima javnog prijevoza. U mjere koje sadrži promjena zakona spada i povratak radu od kuće gdje god je to moguće kao i obveza svakodnevnog testiranja za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i staračkim domovima.

Mjere poput općeg ograničenja kontakata i kretanja za sada nisu predviđena ovim zakonom. No saveznim pokrajinama je ostavljeno otvorenim hoće li same shodno epidemiološkom stanju uvoditi dodatne mjere. Tako je Bavarska u petak odlučila da će otkazati sve adventske sajmove i naredila zatvaranje klubova i barova. Bavarski premijer najavio je mjere, dodajući da je zatvaranje klubova i barova uvedeno inicijalno na tri tjedna.

Savezne i pokrajinske vlasti su osim toga na jučerašnjem sastanku broj oboljelih koronavirusom koji se nalaze u bolnicama dogovorile kao novo mjerilo za uvođenje dodatnih mjera. Već i sada je u većini saveznih pokrajina na snazi tzv. 2G pravilo po kojem je pristup javnim ali i ugostiteljskim i kulturnim objektima omogućen samo osobama koje su cijepljene ili koje su preboljele koronavirus. U slučaju povećanja tzv. bolničkog indeksa, tj. ako broj osoba koje se zbog koronavirusa liječe u bolnici prijeđe vrijednost od 6 pacijenata na 100.000 stanovnika, uvode se stroža pravila po kojima će npr. za pristup restoranu i cijepljenima biti potreban svježi negativni test, tzv. 2Gplus pravilo.

Institut Robert Koch je u petak zabilježio nove rekordne vrijednosti vezane uz koronavirus. Broj zaraženih se u roku jednog dana povećao za 52.970 a sedmodnevna incidencija iznosi 340. Prije mjesec dana incidencija je iznosila 75,1 što pokazuje naglo pogoršanje epidemiološke situacije u Njemačkoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!