Austrija uvodi lockdown za sve, od veljače obveza cijepljenja

19.11.2021.

10:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Beč

Beč

Foto: Leonhard Foeger / REUTERS

Kako bi se spriječilo daljnje naglo širenje koronavirusa, Austrija od ponedjeljka na 20 dana uvodi opće mjere ograničenja kretanja, a od veljače se uvodi obveza cijepljenja, objavio je austrijski kancelar Alexander Schallenberg u petak.

- Unatoč dugotrajnom pokušavanju, nije nam pošlo za rukom uvjeriti dovoljno građana da se cijepe i zato ne vidimo drugog izlaza nego uvesti ograničavajuće mjere i za one koji su cijepljeni, i to za dobrobit svih nas, rekao je Schallenberg nakon sastanka s premijerima austrijskih saveznih pokrajina.

Lockdown za sve automatski završava 13. prosinca, ali samo za cijepljene i one koji su preboljeli COVID, a za ostale i dalje ostaje na snazi. Nakon deset dana od ponedjeljka će se provjeriti imaju li te mjere učinka, a u slučaju pozitivne evaluacije lockdown se ukida za cijepljenje.

U tom razdoblju ponovno se uvodi gospodarska pomoć za one koje mjere zatvaranja ugrožavaju. 

Uz to uvodi se obveza nošenja FFP2 maski u svim zatvorenim prostorima pa i na radnim mjestima ako nisu uvedena neke druge zaštitne mjere poput odvojenih radnih mjesta.

Schallenberg je rekao kako je vlada svjesna da od cijepljenih zahtijeva mnogo, ali je objasnio da su mjere nužne zbog toga što se "puno previše građana pokazalo kao potpuno nesolidarno".

- Mi imamo previše političkih snaga u zemlji koje se uporno bore protiv cijepljenja, što je atentat na naš zdravstveni sustav, rekao je Schallenberg aludirajući na kritike desno-populističke FPÖ. I zato se od 1. veljače uvodi opća obveza cijepljenja protiv COVID-a za sve građane, dodao je Schallenberg. Mi ne želimo peti val, a isto tako ni šesti ni sedmi, rekao je austrijski kancelar.

Austrijska slobodnjačka stranka (FPÖ) rekla je kako je uvođenjem novih mjera Austrija "definitivno postala diktatura".

Austrija je sa 66 posto cijepljenih među europskim zemljama s najnižom procijepljenošću.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!