Nijemci strahuju od jeseni, Francuze umirila pomoć države

26.08.2022.

14:13

Autor: M.Š./Hina/HRT

Cijena energije - ilustracija

Cijena energije - ilustracija

Foto: Nigel Roddis/File Photo / REUTERS

Očekivanja potrošača u Njemačkoj i Francuskoj bila su u raskoraku u kolovozu jer su Francuze ohrabrile državne potpore dok Nijemci planiraju manje trošiti u strahu od visokih računa za energiju, pokazala su odvojena istraživanja.

Francuska vlada uvela je niz mjera kako bi pomogla građanima u razdoblju visoke inflacije. Prošle godine ograničila je rast cijena struje i plina, a u ovoj podiže mirovine i plaće državnih službenika, subvencionira cijene goriva i poziva kompanije da ublaže pritisak cijena na građane.

U takvim je uvjetima indeks povjerenja potrošača porastao u kolovozu, prvi puta u sedam mjeseci, za dva boda, na 82 boda, izvijestio je statistički ured INSEE.

Inflacija je u Francuskoj u srpnju iznosila 6,8 posto. Slabiji rast cijena bilježila je u zoni primjene zajedničke europske valute samo Malta.

- Povjerenje kućanstava trebalo bi poboljšati i u jesen zahvaljujući višim primanjima, što bi trebalo omogućiti blago poboljšanje kupovne moći, rekao je ekonomist ekonomske konzultantske kuće Asteres Sylvain Bersinger.

I potrošači u Italiji pokazali su u kolovozu nešto veći optimizam u očekivanju prijevremenih izbora nakon ostavke premijera Marija Draghija.

Povjerenje potrošača neočekivano je poraslo u kolovozu, za 3,5 bodova, na 98,3 boda, što znači da se vratilo na razine iz lipnja, objavio je u petak talijanski statistički ured ISTAT.

Nijemci štede za plin


Kućanstva u Njemačkoj strahuju pak od još viših troškova energije ove jeseni nakon što je operator tržišta plina najavio da će u listopadu uvesti naknade koje bi dobavljačima energije trebale djelomično nadoknaditi više troškove nabave plina.

Očekivanja njemačkih potrošača za rujan spustila su se tako na najnižu razinu otkada je marketinška agencija GfK počela provoditi istraživanja.

Indeks raspoloženja potrošača na pragu rujna pao na minus 36,5 bodova, pokazalo je istraživanje objavljeno u petak.

Njemački potrošači moraju štediti za buduće račune za energiju a situacija bi se mogla i pogoršati u slučaju nestašice plina ove zime, što bi značilo još više cijene, upozorio je GfK.

Od kućanstava bi se moglo tražiti da u energetskoj krizi plaćaju još više za plin, rekao je glavni ekonomist Hauck Aufhaeuser Lampea Alexander Krueger, što bi stvorilo još veći pritisak na osobnu potrošnju u najvećem europskom gospodarstvu.

- Treba biti jasno da će glavni uzrok nadolazeće recesije biti (manja) potrošnja. Budući da je vlada krivac za debakl s plinom, trebala bi osigurati puno više olakšica nego što trenutno signalizira, rekao je Krueger.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!