Premijer u Rijeci: Više sastanaka, potpisan projekt, komentirao cijene energenata, turizam i širenje LNG-a

26.08.2022.

Zadnja izmjena 10:17

Autor: M.Š./P.F./HRT

Sastanak Andreja Plenkovića i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine

Sastanak Andreja Plenkovića i primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine

Foto: HTV / HRT

Mnogo novca ulaže se u Rijeku, jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj. Danas je potpisan ugovor za nove radove u sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukure na području aglomeracije Rijeka". Nakon Pelješkog mosta, to je po vrijednosti drugi projekt koji se financira europskim novcem. Na svečanosti potpisivanja ugovora bio je i premijer Plenković koji je u posjetu Primorsko-goranskoj županiji.

U Rijeci je održao sastanak s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom.

- Razgovarali smo o opstojnosti Gorskog kotara, opstojnosti brodogradnje, o LNG terminalu, kako dalje riješiti kapacitete i napraviti hub ovdje u Primorsko-goranskoj županiji. O pozadinskom skladištu novog terminala, o drugoj zgradi bolnice. Razgovarali smo i o troškovima u zdravstvu i školstvu, a uslijed rasta cijena energenata. Dobili smo uvjeravanja da će Vlada naći način da se pomogne svim županijama, ne samo nama, rekao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Važnost druge trake ceste od Učke do Matulja

Dodaje da su razgovarali o i tunelu Učka jer nakon što se izgradi druga cijev, žele u Primorsko-goranskoj županiji imati i drugu traku do Matulja.

- Dobili smo uvjeravanja da dinamika ide i pregovori s EU-om.

- Ovo je županija u kojoj često boravimo, znamo što su ključni razvojni prioriteti. Naša generalna ocjena svih projekata, investicija pa i potpore Primorsko-goranskoj županiji, izrazito je dobra. Imamo veliku investiciju u bolnicu u KBC Rijeka. Želimo ne samo dovršiti ovu zgradu kroz nekoliko mjeseci, već da se nastavi projekt druge zgrade, istaknuo je nakon sastanka premijer Andrej Plenković koji se osvrnuo i na situaciji u 3. maju.

- Odlukama iz 2019. donesena je strateška odluka da se pruži šansa i pruži ruka. Zaista između 2019. i 2022. dovršila su se sva tri broda koja su se počela raditi, ističe. 

Dodaje Plenković da je potrebno ozbiljno restrukturiranje, razrješavanje svih pravnih pitanja te racionaliziranje i učinkovitije poslovanje.

Plenković na potpisivanju ugovora o poboljšanju vodno-komunalnog sustava u Rijeci

Plenković se sastao i s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem, a nakon sastanka sudjelovao je na svečanosti potpisivanja ugovora za izgradnju sustava odvodnje u okviru projekta Poboljšanje vodne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović rekao je da će ugovoreni radovi poboljšati vodno komunalnu infrastrukturu na području Rijeke, pridonijeti čistoj vodi za piće i čistome moru, a sugrađane je zamolio za strpljenje tijekom odvijanja radova.

- Skoro 300 milijuna eura vrijedan projekt. To će značiti jednu sasvim novu kvalitetu, to je izrazito važno. Nastavljamo s projektima vezano uz prometnu infrastrukturu, razgovarali smo o Rijeci kao luci, o pitanjima vezano uz KBC Rijeku, vezano uz sotirnicu. Moja generalna ocjena, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka su u mandatu naše dvije vlade, uistinu "teatrij", uložili smo jako puno sredstava, mislim da vi koji ovdje živite, da ste toga itekako svjesni, poručio je Plenković nakon sastanka.

Dvije su grupe radova na području Rijeke i Kastva u sklopu projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, vrijednih više od 447 milijuna kuna, čemu je nazočio i premijer Andrej Plenković. Projekt obuhvaća izgradnju i optimizaciju sustava javne odvodnje uz izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i jedno je od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj. Nositelj projekta je KD Vodovod i kanalizacija, a ukupna mu je vrijednost 1,76 milijardi kuna. Sufinancira ga Europska unija u visini do 1,25 milijardi kuna, što čini 71% troškova.

Projektom je predviđena izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda u Rijeci na lokaciji Delta, gradnja i rekonstrukcija oko 217 kilometara kanalizacije i 125 crpnih stanica. Izvodit će se i radovi na oko 100 kilometara javne vodoopskrbe u dva grada - Rijeci i Kastvu te tri općine - Viškovu, Čavlima i Jelenju.

Time će se osigurati povećanje priključenosti na sustav javne odvodnje otpadnih voda, optimizacija i poboljšanje funkcioniranja postojećeg sustava odvodnje te povećanje kvalitete vodoopskrbe.

Priključenost stanovništva aglomeracije Rijeka na javnu kanalizaciju povećat će se sa 75% na oko 92% do kraja projekta. Premijer Plenković rekao je da će to građanima donijeti novu kvalitetu života, bolju vodoopskrbu. Dodao je da je važno da se u Rijeci nastavljaju i projekti prometne infrastrukture, kao što je izgradnja ceste DC 403, koja će spojiti zapadni dio luke i riječku obilaznicu, a bit će završena iduće godine.

"Već bi rasla cijena struje da nismo intervenirali"

Potom je komentirao i spomenuti tunel Učka te drugu traku ceste prema Matuljima.

- S izgradnjom preostalih 12 kilometara od Učke do Matulja praktično će se istarski ipsilon spojiti s mrežom autocesta u RH. To će biti ogroman iskorak, veliko prometno olakšanje u turizmu. Vidimo kako su sjajni rezultati u Istri i u Primorsko-goranskoj županiji. Ovo je najbolja turistička sezona do sada.

Osvrnuo se i na LNG terminal.

- Vlada je donijela stratešku odluku da se krene s dodatnim ulaganjima. Podići će se kapacitet s 2,9 milijardi kubičnih metara plina na 6,1. Time Hrvatska postaje energetski hub za sigurnost opskrbe plinom, ne samo za Hrvatsku, već i za zemlje u okruženju. Ukupni kapaciteti koji su Hrvatskoj potrebni za kućanstva za industriju i gospodarstvo je 2,8. Sa 6,1 mi osiguravamo plin i za zemlje u okruženju. Nema tko nije zainteresiran, od Slovenije, BiH, Mađarske, Bavarske... Svi će biti zainteresirani za plin koji će dolaziti na Omišalj.

Osvrnuo se i na raste cijene energenata.

- Opravdana je zabrinutost građana. Ako je MWh koji je koštao 57 eura, sada je ona iznad 600, nekada dođe do 700. Ljudi moraju biti svjesni da za razliku od regulirane cijene u plinskoj godini od 1. travnja do 31. ožujka, situacija sa strujom nije takva. Struja je kućanstvima trenutno prema cijenama kakve su bile prije. To je tako jer smo mi to odlučili. Već sada djelujemo "in favore" za standard građana. Da smo prepustili da tvrtke tržišno određuju cijenu, već bi svima narasla cijena struje. Vlada kao što je i do sada intervenirala, sada će intervenirati. Radimo na cjelovitom paketu, naravno, vodeći i o financijskoj stabilnosti HEP-a, vodeći računa o stabilnosti proračuna, ističe. 

Na Korzu se premijer susreo s Riječanima, ali i sa Zagorcima koji svoje proizvode već tradicionalno predstavljaju Primorcima. Naime, Plenković je posjetio i štandove manifestacije "100 posto zagorsko", a u Jadroliniji je razgovarao o rezultatima sezone i daljnjim poslovnim planovima te tvrtke. Na kraju je posjetio i Opatiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!