Nizozemska otvara restorane i kulturu unatoč visokom broju zaraženih omikronom

26.01.2022.

07:12

Autor: HRT/HINA/AFP

Muzeji i koncertne dvorane prije nekoliko dana prosvjedovali su zbog otvaranja teretana i frizerskih salona

Muzeji i koncertne dvorane prije nekoliko dana prosvjedovali su zbog otvaranja teretana i frizerskih salona

Foto: Piroschka van de Wouw / REUTERS

Nizozemska će od danas otvoriti restorane, kazališta, muzeje i kina unatoč snažnom valu infekcija omikron-varijantom koronavirusa, objavio je nizozemski premijer Mark Rutte.

Kafići i restorani, jednako kao i mjesta koja nude kulturne sadržaje, bit će otvoreni do 10 sati navečer, no uz restriktivne mjere poput obveznog nošenja maske i dokaza o cijepljenju. Također će biti omogućeno publici da ponovno sudjeluje u sportskim događajima poput nogometnih utakmica. 

Mjera zatvaranja trgovina ukinuta je prošloga tjedna nakon što je 18. prosinca bilo nametnuto strogo zatvaranje. Pritisak na vladu da ukine restriktivne mjere bio je golem.

Prosvjedovali su poduzetnici i cijeli kulturni sektor, a gradonačelnici gradova tražili su ukidanje mjera propisanih restoranima, koji su ostali otvoreni u susjednoj Njemačkoj i Belgiji. 

Broj novih infekcija počeo je ubrzano rasti pa je po posljednjim podacima u zadnja 24 sata u zemlji utvrđeno 65.000 novih slučajeva. Smatra se da je taj broj i veći s obzirom na poteškoće kod utvrđivanja tako velikog broja zaraženih. Stopa incidencije u posljednjih sedam dana bila je gotovo 2.000 novih infekcija na 100.000 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!