Nizozemski general imenovan novim ravnateljem Frontexa

20.12.2022.

19:08

Autor: Hina/HRT

Frontex

Frontex

Foto: Grand Warszawski / Shutterstock

Zapovjednik nizozemske Nacionalne garde Hans Leijtens imenovan je u utorak novim izvršnim ravnateljem europske agencije za vanjske granice Frontexa, navodi se u priopćenju njezina upravnog vijeća.

Hans Leijtens, kojeg je imenovalo to vijeće, tako zamjenjuje sadašnju privremenu čelnicu Frontexa Aiju Kalnaju, koja je tu dužnost obnašala od srpnja 2022., nakon ostavke Fabricea Leggerija, kojeg su redovito optuživali da tolerira ilegalno vraćanje migranata.

Europski ured za borbu protiv prijevare (OLAF) potvrdio je u petak da je počeo istragu protiv Frontexa, ne navodeći druge pojedinosti.

Kako pišu Mediapart, Der Spiegel i Lighthouse Reports, istragom je obuhvaćena Kalnaja.

U priopćenju koje je dobio AFP, Kalnaja je rekla da ju je OLAF obavijestio da je "prozvana u slučaju koji se sastoji od dvaju odvojenih događaja", bez drugih potankosti.

- U cijelosti surađujem, otvoreno i bezuvjetno, s OLAF-om kako bismo rasvijetlili činjenice, dodala je.

General Leijtens je u utorak primio čestitku europske povjerenice za unutarnje poslove Ylve Johansson koja je Kalnaji zahvalila na "izvanrednom vođenju (Frontexa) u teškom razdoblju".

- Obvezujemo se da ćemo i ubuduće raditi na poboljšanju rada Frontexa kako bismo što bolje zaštitili vanjsku granicu EU-a, dodala je Johansson.

General Hans Leijtens, koji od 2019. zapovijeda nizozemskom Kraljevskom gardom Marechaussee, obnašat će dužnost u Frontexu na pet godina, navodi se u priopćenju agencije kojoj je sjedište u Varšavi.

Hans Leijtens je doktorirao na području javne uprave i ima više od 30 godina iskustva u očuvanju javnog reda. Bio je član upravnog vijeća Frontexa od 2011. do 2015. i od 2019. do 2022., dodaje se u tekstu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!