Nizozemski premijer naložio noćno zatvaranje zbog širenja covida

26.11.2021.

23:22

Autor: Hina/HRT

Amsterdam

Amsterdam

Foto: Piroschka van de Wouw / Reuters

Nizozemska vlada je u petak naložila daljnja ograničenja, uključujući noćno zatvaranje kafića, restorana i većine trgovina kako bi zaustavili rekordni porast oboljelih od COVID-19, koji prijeti urušavanjem zdravstvenog sustava u zemlji.

Do porasta novozaraženih u Nizozemskoj, najgorem u zapadnoj Europi, došlo je iako je procijepljeno 85 posto odrasle populacije, a zaraza najviše raste među školarcima koji nisu cijepljeni.

- Dnevni broj (zaraženih) je visok, viši, najviši, rekao je privremeni premijer Mark Rutte na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija.

- To znači da ne možemo poboljšati stanje samo s nekoliko malih prilagodbi, dodao je.

Trenutni val zaraženih u Nizozemskoj, koji u posljednjih nekoliko tjedana dnevno prelazi 20.000 slučajeva, nastavio se unatoč ograničenjima Ruttove vlade, koja uključuju ponovno nošenje maski za lice i zatvaranje kafića i restorana nakon 20 sati.

Rutte je rekao u petak da će trgovine koje nisu ključne biti zatvorene od 17 sati do 5 sati te da će maske za lice biti obavezne u srednjim školama. Vlada potiče sve one koji mogu da rade od kuće, a ako ne mogu, moraju se pridržavati pravila socijalnog distanciranja.

Nove mjere stupaju na snagu 28. studenoga. Dio stručnjaka tvrdi da će biti potrebno kratko, ali gotovo potpuno zatvaranje, u koje će biti uključene i škole, kako bi se smanjio broj zaraza.

Policija se sprema za moguće nemire nakon prosvjeda u Haagu u petak zbog uvođenja novih mjera.

Vladin prijedlog, koji još nije stupio na snagu, da se necijepljenim ljudima zabrani pristup javnim mjestima izazvao je tri noći nemira prošlog vikenda.

Nizozemske bolnice dobile su naputak da odgode sve operacije koje nisu hitne kako bi se oslobodili kreveti u jedinicama intenzivnog liječenja, a neki pacijenti su prebačeni u susjednu Njemačku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!