11:00 / 08.04.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Njemačka samostalno pregovara o nabavi Sputnjika V

Cjepivo Sputnjik V.

Cjepivo Sputnjik V.

Foto: Manaure Quintero / REUTERS

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn najavio je danas da će Njemačka u bilateralnim razgovorima s Rusijom, neovisno o stajalištu Europske unije, osigurati nabavu cjepiva Sputnjik V.

- Ja sam svojim kolegama iz Europske unije, nakon što je Europska komisija sinoć odlučila da neće sklapati ugovore o isporuci cjepiva Sputnjik V, najavio da će Njemačka s Rusijom bilateralno pregovarati o tom cjepivu, rekao je Spahn u razgovoru za javni servis WDR.

On je istodobno najavio kako Rusija prvo mora ispuniti dva uvjeta. Jedan je povezan s dostavom daljnjih podataka Europskoj agenciji za lijekove (EMA) kako bi Sputnjik V i u Europskoj uniji mogao dobiti uporabnu dozvolu.

Drugi uvjet odnosi se na brzinu isporuke cjepiva.

- Kako bismo zaista promijenili našu trenutnu situaciju, isporuke bi trebale uslijediti već u sljedećim mjesecima. Jer nakon tog razdoblja ćemo imati ionako dovoljno cjepiva drugih proizvođača, rekao je Spahn.

Savezna pokrajina Bavarska jučer je potpisala predugovor o isporuci cjepiva Sputnjik V koji bi se trebao proizvoditi u jednom pogonu u Bavarskoj.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!