Njemačka gradi još jedan LNG terminal, spremnici dobro popunjeni

20.09.2022.

17:03

Autor: V.K./HRT/Hina

LNG terminal u Njemačkoj

LNG terminal u Njemačkoj

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Lubminu na krajnjem sjeveroistoku Njemačke u utorak je započela gradnja još jednog terminala za prebacivanje ukapljenog plina (LNG) a istodobno Savezna agencija mreže javlja da su njemački spremnici plina popunjeni preko 90 posto.

- Ovo su dobre vrijednosti, no unatoč tomu moramo i dalje primjenjivati mjere štednje, rekao je direktor Savezne agencije za mreže Klaus Mueller.

Njemačka vlada slijedi postavljeni cilj da ima popunjene spremnike plinom od 95 posto do početka studenog. Zalihe u spremnicima bi trebale osigurati stabilnost opskrbe plinom krajnjim korisnicima u slučaju potpunog prestanka isporuke plina iz Rusije.

U međuvremenu je Norveška za Njemačku postala najveći dobavljač plina. Povećana je i količina plina koji dolazi plinovodima iz Nizozemske i Belgije. Kako je najavljeno, od listopada bi trebao početi protok plina preko francuske mreže.

U Lubminu, na krajnjem sjeveroistoku Njemačke, započela je gradnja još jednog terminala za prebacivanje ukapljenog plina (LNG).

Njemačka do početka energetske krize i smanjenja isporuke zemnog plina iz Rusije nije posjedovala niti jedan LNG terminal, a do početka sljedeće godine s radom bi trebalo početi ukupno njih šest.

Ministarstvo gospodarstva procjenjuje da bi Njemačka do kraja sljedeće godine trebala biti u potpunosti neovisna o ruskom plinu.

Njemački kancelar Olaf Scholz krajem tjedna putuje na Bliski istok gdje bi, kako se najavljuje, jedna od glavnih tema bilo osiguravanja daljnjih količina ukapljenog plina.

Ugovori o pojačanom uvozu ukapljenog plina u međuvremenu su postignuti s Kanadom i Katarom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!