Njemačka i Istru proglasila rizičnim područjem

01.04.2021.

21:30

Autor: T.V./Hina/HRT

Rovinj

Rovinj

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL / Pixell

Njemačka je u četvrtak Istarsku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju uvrstila na listu regija s visokim rizikom zaraze koronavirusom, pa sada cijela Hrvatska spada u tu kategoriju.

Državni epidemiološki institut Robert Koch zbog porasta broja novozaraženih i posljednje dvije hrvatske županije koje se nisu nalazile na listi proglasio je rizičnim područjima.

Odluka stupa na snagu u subotu, 3. travnja i znači da će sve osobe koje iz Hrvatske dolaze u Njemačku morati u roku od 48 sati predočiti negativni test na koronavirus i u karanteni biti deset dana nakon povratka.

Samoizolaciju je moguće prekinuti nakon pet dana s novim negativnim testom.

Istra je, uz Baleare, za njemačke građane dosad bila rijetko turističko odredište koje nije bilo na listi rizičnih područja.

Unatoč apelima političara, brojni su Nijemci ovog tjedna otputovali na uskrsne praznike u inozemstvo.

Zbog velikog broja turista koji putuju na Mallorcu, njemačka vlada u utorak je donijela udredbu po kojoj će putnici koji se vraćaju s tog španjolskog otoka morati pokazati negativni test na koronavirus, iako se Mallorca ne nalazi na listi rizičnih regija. Ministarstvo unutarnjih poslova to je objasnilo kontaktima s turistima iz drugih zemalja.

Vlada je razmatrala i zabranu putovanja u inozemstvo, ali se od toga odustalo zbog ustavno-pravnih razloga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!