11:37 / 19.07.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Je li zakazao sustav u jednoj od najrazvijenijih zemalja svijeta?

Kritike na račun vlasti zbog prekasnog uzbunjivanja

Kritike na račun vlasti zbog prekasnog uzbunjivanja

Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

Sustav uzbunjivanja u slučaju elementarnih nepogoda u Njemačkoj našao se na udaru kritika zbog prekasnog upozoravanja građana tijekom poplava koje su prošlog tjedna pogodile zapadne dijelove Njemačke. Njemačka vlada i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacili su kritike o neučinkovitom sustavu uzbunjivanja.

- Kad je riječ o zaštiti od katastrofa, u istoj smo mjeri loše pripremljeni kao što je to bio slučaj s pandemijom, rekao je glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) za zdravstvena pitanja Karl Lauterbach dnevniku Rheinische Post.

On je rekao kako se Njemačka mora bolje pripremiti na ovakve slučajeve jer će u budućnosti biti "i više pandemija i više katastrofa" poput ove koja je prošlog tjedna pogodila Njemačku.

Političar oporbene Liberalno-demokratske stranke (FDP) Michael Theurer govori o "potpunom kolapsu sustava za uzbunjivanje" i upozorava na to da su njemačke vlasti danima prije obilnih kiša bile upozorene na mogućnost izlijevanja rijeka iz korita.

- Pravodobna upozorenja meteorologa nisu prenesena stanovništvu i tu su zakazale i vlasti i javni medijski servis, rekao je Theurer.

Rasprava u Njemačkoj rasplamsala se nakon što su britanski mediji prenijeli izjave nekih stručnjaka da su europske institucije Njemačku više puta upozorile na dolazak golemih količina oborina.


Britanska hidrologinja i jedna od autorica Europskog sustava za upozoravanje od poplava (Efas) Hannah Clocke rekla je da je Njemačka 24 sata uoči izlijevanja rijeke Ahr bila upozorena na tu vjerojatnost. Poslije je upravo na tom području poginulo više od 100 osoba.

- Prve informacije da se sprema katastrofa Njemačkoj su upućene devet dana uoči izlijevanja rijeka, a 24 sata prije Njemačka je dobila precizne podatke gdje će biti poplava, rekla je Clocke za Sunday Times.

Ona je i za njemački javni servis ZDF rekla kako je Njemačka bila upozorena, ali je očito "puknuo lanac upozorenja koja na kraju nisu dospjela do građana".

Ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, jedne od dviju pokrajina najteže pogođenih poplavama, priznalo je da je već prošlog ponedjeljka, dva dana prije poplava, imalo saznanja o "ekstremnom nevremenu" koje se nadvija nad pogođenim područjem.

Vlada i Seehofer odbacili kritike

Njemačka vlada i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer odbacili su u ponedjeljak kritike o neučinkovitom sustavu uzbunjivanja.


- Iz Ureda za uzbunjivanje i zaštitu građana mi je rečeno da su komunikacijski putovi funkcionirali, rekao je Seehofer (Kršćansko-socijalna unija CSU) prilikom obilaska poplavljenih područja.


On je odbacio zahtjeve za promjenom sustava obavještavanja u slučaju katastrofa.


- Katastrofa se proglašava lokalno, a ne u Berlinu, rekao je Seehofer i dodao kako je na saveznoj razini komunikacija funkcionirala, a u ono što se događalo na razini saveznih pokrajina "ne želi se miješati". On je istodobno kritiku na račun komunikacije tijekom poplave nazvao "jeftinom predizbornom kampanjom koja na trenutke djeluje otrcano".


Oporbene stranke Ljevica i Liberalno-demokratska stranka (FDP) zatražile su Seehoferovu ostavku zbog navodnog nefunkcioniranja sustava za obavještavanje tijekom katastrofalnih poplava na zapadu zemlje prošlog tjedna.


Glasnogovornica savezne vlade je u ponedjeljak na redovitoj vladinoj konferenciji za tisak upozorila na kombiniranu odgovornost svih razina u slučaju katastrofe, napominjući kako konačna odluka o uzbunjivanju stanovništva leži na razini gradova i općina.


Vlada je također priopćila i kako saveznim pokrajinama u obavještavanju građana u slučaju katastrofa pomaže i Savezni ured za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofa.


Istodobno je upozoreno na to da se sustav uzbunjivanja već neko vrijeme nalazi u procesu reforme koji bi trebao uroditi poboljšanjima u lancu obavještavanja. Među ostalim je predviđena ponovna upotreba mreže sirena za uzbunjivanje koje se već dulje vrijeme nalaze izvan upotrebe. 


Taj ured je prije toga priopćio kako je preko aplikacije za obavještavanje u slučaju opasnosti od katastrofa uoči poplava izdao više od 150 upozorenja.


Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, koja je jedna od dviju saveznih pokrajina pogođenih poplavama, rekao je kako su lokalne vlasti različito reagirale na upozorenja te da su na nekim mjestima najviše problema prouzročile pojave koje nisu na listi postupaka u slučaju borbe protiv poplava.


- Ono što nam je sada potrebno, detaljna je analiza kako bismo u budućnosti mogli reagirati bolje, rekao je kancelarski kandidat Unije CDU-CSU.


Voditelj Saveznog ureda za zaštitu građana i pomoć u slučaju katastrofe Armin Schuster branio se od kritika i ustvrdio kako je "infrastruktura uzbunjivanja" funkcionirala na razini komunikacije između saveznih i lokalnih vlasti.

- Mi smo putem naših aplikacija i medija izdali više od 200 upozorenja, rekao je Schuster.

On je istodobno kazao da nije moguće s preciznošću reći na kojim bi se mjestima rijeke mogle izliti.

Schuster se zauzeo za to da se u sustav uzbunjivanja ponovno uključi i mreža sirena koje bi funkcionirale i kada, kao što je bio slučaj prošlog tjedna, zakažu mobilne telekomunikacijske mreže.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!