13:19 / 25.05.2021.

Autor: P.F./Hina/HRT

Bjelorusiji snažne sankcije EU-a i izbjegavanje zračnog prostora

Jasna Paro o jačanju sankcija Europske unije prema Bjelorusiji

Jasna Paro o jačanju sankcija Europske unije prema Bjelorusiji

Foto: Dnevnik / HRT

Čelnici Europske unije složni su kad je riječ o pooštravanju sankcija Bjelorusiji zbog ugrožavanja zračnog prometa. Europska agencija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol smatra da oko 100 letova europskih i britanskih prijevoznika dnevno preko Bjelorusije najbolje preusmjeriti u zračni prostor baltičkih zemalja.

Čelnici Europske unije složni su kad je riječ o pooštravanju sankcija Bjelorusiji zbog ugrožavanja zračnog prometa. Brza je bila europska reakcija na dosad neviđen potez Aleksandra Lukašenka - prisilno prizemljivanje irskog putničkog zrakoplova u Minsk ove nedjelje i uhićenje novinara, žestokog kritičara tamošnjeg režima.

Koje su točno sankcije dogovorene i kako će ih Europska unija provesti objasnila je u središnjem Dnevniku HTV-a dopisnica Jasna Paro.

- Sankcije su doista snažne. Traži se trenutno i bezuvjetno puštanje na slobodu novinara Protaševiča i njegove suputnice, traži se međunarodna istraga o tom događaju i traži se ekonomske sankcije za Bjelorusiju koje će sigurno pogoršati trgovinske odnose između EU i Bjelorusije. Također traži se izbjegavanje prelete bjeloruskog zračnog prostora za sve europske zrakoplove i zabrana slijetanja bjeloruskih zrakoplova u europske zračne luke. Politički su to snažne sankcije i snažna su poruka. Koliki će biti njihov domet vidjet ćemo onda kada pravna služba Europske komisije pripremi te sankcije i ostaje pitanje koliko će one utjecati na ponašanje bjeloruskog čelnika Aleksandra Lukašenka, izvijestila je Paro.

Eurocontrol planira preusmjeravanje zračnog prometa dalje od Bjelorusije

Čelnici EU-a u ponedjeljak su se složili da treba izbjegavati bjeloruski zračni prostor nakon što je Minsk u nedjelju vojnim zrakoplovom prisilno prizemljio civilni avion Ryanaira.

Bjeloruske su vlasti nakon toga uhitile oporbenog novinara, izazvavši bijes međunarodne zajednice.

EU će također isključiti bjeloruskog prijevoznika Belavia iz svog zračnog prostora i s aerodroma.

Lufthansa, KLM, SAS, Air France, LOT i Singapore Airlines neki su od avioprijevoznika koji su najavili da će prestati letjeti iznad Bjelorusije.

- Zrakoplovne tvrtke koje izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije duže će letjeti i imati veće troškove za gorivo, ovisno o ruti. Duže linije uglavnom će biti relativno manje pogođene, rekli su iz Eurocontrola za Reuters.

Agencija je izvijestila da dnevno oko 400 civilnih zrakoplova leti iznad Bjelorusije, od toga je 300 preleta, uključujući stotinjak prijevoznika iz EU-a ili Velike Britanije.

- Najučinkovitije rute za većinu prijevoznika koji prelijeću Bjelorusiju bit će preusmjeravane kroz baltičke države, objavio je Eurocontrol.

Ta agencija prikuplja za Bjelorusiju naknade za prelete preko njezina teritorija koje su 2019. iznosile 85 milijuna eura.

Preusmjeravanjem letova bit će pogođeno dvadesetak zračnih luka u EU-u, od Larnake do Helsinkija, koje imaju letove Belavije za ili iz Bjelorusije.

Kontrola leta

Kontrola leta

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka Lufthansa neće letjeti kroz bjeloruski zračni prostor

Njemački avioprijevoznik Lufthansa objavio je u utorak da neće letjeti kroz bjeloruski zračni prostor, nakon prisilnog prizemljenja zrakoplova Ryanaira tijekom vikenda i uhićenja bjeloruskog oporbenog novinara.

Letovi za Moskvu, između ostalih, morat će biti realizirani alternativnom rutom, objavio je avioprijevoznik.

Lufthansa je dodala da još nije odlučeno hoće li dopustiti let iz Frankfurta za Minsk, predviđen za srijedu.

U Minsku je u ponedjeljak bilo zaustavljeno ukrcavanje na let Lufthanse za Frankfurt i svi putnici bili su podvrgnuti sigurnosnoj provjeri. Zrakoplov na letu za Frankfurt stigao je na odredište sa dva sata zakašnjenja.

Po podacima europskih zračnih vlasti, Eurocontrolu, preko Bjelorusije dnevno preleti 339 zrakoplova na letovima u Europu i iz nje.

U srijedu hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o Bjelorusiji

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će u srijedu sredinom dana hitan neformalni sastanak iza zatvorenih vrata o Bjelorusiji, optuženoj da je u nedjelju otela europski linijski zrakoplov kako bi uhitila oporbenog aktivista u njemu, doznaje se u utorak od diplomatskih izvora.

To virtualno zasjedanje tražile su Francuska, Irska i Estonija. Dvije posljednje zemlje su nestalne članice Vijeća sigurnosti, a Francuska je jedna od pet stalnih članica.

Diplomati su ocijenili da postoji malo mogućnosti da će Vijeće sigurnosti UN-a moći dogovoriti zajedničku deklaraciju. Očekuje se da će Rusija, koja postojano podržava Bjelorusiju, biti protiv, predviđa jedan od neimenovanih diplomata.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!