12:42 / 25.05.2021.

Autor: Željko Raić/Dnevnik u podne/IMS HTV-a/HRT

Sankcije EU-a Bjelorusiji; Von der Leyen: Ovo je napad na europsku suverenost

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: HTV / HRT

Nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti kako bi uhitio oporbenog novinara Romana Protaseviča, Europska unija odlučila je uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zatvoriti europski zračni prostor za zrakoplove te zemlje. Novinar je u pritvoru, a u javnost je procurila snimka na kojoj priznaje umiješanost u organiziranje nasilnih nemira prošle godine.


Iznenađujuće brzo, jer Unija i nije poznata po brzim i konkretnim reakcijama - pogotovo kada je riječ o međunarodnim problemima - iz Bruxellesa noćas stižu vijesti. Bjelorusija se suočava s novim sankcijama, koje se odnose i na pojedince iz državnog vrha, ali i na samu zemlju. Skanadal s prisilnim prizemljivanjem civilnog zrakoplova kap je koja je prelila čašu europske strpljivosti i tolerancije prema Lukašenkovu režimu.


- To je prijetnja sigurnosti civilnog zrakoplovstva, prijetnja međunarodnoj sigurnosti. Odlučno i čvrsto čelnici 27 država i vlada složni su u osudi onog što se dogodilo i traže hitno puštanje bjeloruskog novinara i njegove suputnice, kazao je Charles Michel, predsjednik Europskog vijeća.


- Ovo je napad na slobodu izražavanja, ovo je napad na europsku suverenost. Ovakvo nezapamćeno ponašanje zahtijeva snažan odgovor. Europsko vijeće odlučilo je uvesti dodatne sankcije za pojedince koji su uključeni u otmicu, te tvrtkama i gospodarskim subjektima koji financiraju bjeloruski režim, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.


Suočen s tako brzom europskom osudom režim iz Minska pokušava ublažiti štetu. U javnost je procurila snimka na kojoj Roman Protasevič priznaje sve svoje grijehe.


- Nalazim se u pritvoru, nemam nikakvih zdravstvenih problema, sa mnom izvrsno postupaju, sve je u skladu sa zakonom. U razgovoru s istražiteljima, s kojima izvrsno surađujem, priznao sam svoju umiješanost u organiziranje nasilnih nemira u Minsku prošle godine, oglasio se Roman Protaševič, uhićeni bjeloruski bloger.


Malobrojna bjeloruska oporba tvrdi da je izjava dana pod pritiskom. S time se slaže i Romanova obitelj.


- Ovo je sve velika namještaljka, ovako Roman ne govori, ovo nije njegov riječnik, nije njegov način komunikacije. Vidi se da glumi, komentirao je njegov otac Dzmitrij Protaševič.


No, glumio ne glumio, Roman je u pritvoru suočen s teškim optužbama. Unija traži njegovo hitno oslobađanje, režim u Minsku na to ne pristaje, a ionako loš međunarodni položaj Bjelorusije nakon ovih sankcija bit će još lošiji. Ta se država pretvara u najzatvoreniju europsku zemlju u kojoj i dalje vlada diktatura.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!