09:58 / 10.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Njemačka: Na intenzivnoj njezi više onih ispod nego iznad 60 godina

Na intenzivnoj njezi više onih ispod 60 godina

Na intenzivnoj njezi više onih ispod 60 godina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Njemačka na odjelima intenzivne njege ima više osoba ispod 60 nego onih iznad 60 godina, što je vjerojatno rezultat činjenice da je procijepljenost protiv covida-19 niža među mlađom populacijom nego među starijima, piše u petak agencija dpa.

Između polovice kolovoza i početka rujna, na intenzivnoj njezi liječilo se više pacijenata između 18 i 59 godina nego iznad 60, po izvješću Instituta Robert Koch objavljenom u četvrtak.


U Njemačkoj 83 posto ljudi iznad 60 godina u potpunosti je cijepljeno, dok je dvije doze cjepiva primilo 67 posto onih u dobi od 18 do 59 godina.


Više od 1400 pacijenata oboljelih od covida-19 nalazi se na intenzivnoj skrbi, što je povećanje od 22 posto u usporedbi s prošlim tjednom, naglašava se u izvješću.


Najviši broj pacijenata na intenzivnoj skrbi dosad je u Njemačkoj zabilježen tijekom božićnoj razdoblja prošle godine, njih oko 5760.


Većina pacijenata u bolnicama s covidom-19 u dobi je između 35 i 59 godina, ali rizik od smrti i dalje je najviši kod starijih, dodaje se u izvješću.


Stopa procijepljenosti u Njemačkoj kroz sve dobne skupine malo je narasla u odnosu na prošli tjedan, sa 61 na 62 posto.


Razlika u procijepljenosti različitih dobnih skupina proizlazi i iz činjenice da su osobe starije od 12 godina dobile preporuku za cijepljenje tek polovicom kolovoza i sada je oko 24 posto onih od 12 do 17 godina u potpunosti cijepljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!