Epidemija COVID-a u Danskoj postaje prošlost

23:04 / 09.09.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/P.F./HRT

Danska vlada: virus više nije kritična prijetnja društvu

Danska vlada: virus više nije kritična prijetnja društvu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za razliku od mnogih drugih zemalja, Danska je odlučila živjeti s virusom i epidemijom. Od ponoći ukidaju sve mjere, restrikcije, zatvaraju punktove za testiranje i neće upotrebljavati COVID potvrde. Glavni preduvjet za to bila je uspješna kampanja cijepljenja. U Danskoj se cijepilo više od tri četvrtine stanovništva, odnosno 95% najugroženijih osoba.

Tako će epidemija COVID-a sutra će u Danskoj postati - prošlost.

- To mnogo znači jer sada možeš izaći van i živjeti spontanije.

- Ovo sam dugo čekala.

- Lijepo je što možemo ponovno živjeti svoj život.

- Pravo je oslobođenje ponovno biti vani.

- Super je, neki su od komentara građana.

Danska vlada objavila je da virus više nije kritična prijetnja društvu. Zemlja će biti otvorena, a virus je pobijeđen. Takvo stajalište proizlazi iz činjenice da je čak 80% danske populacije primilo dvije doze cjepiva.

- Mislim da je dobro što se zdravstvene propusnice ukidaju. Zbog zahtjeva za propusnicu katkad smo bili primorani odbiti goste koji je nisu imali. Ovo je olakšanje i dobro je znati da je Danska napredovala, rekao je vlasnik restorana Mathias Tsilingiri.

- Apsolutno je fantastično biti ovdje i osjetiti atmosferu sada kada je sve ponovno normalno. Naši se gosti vraćaju, a osoblje je na poslu i više ne sjedi kod kuće na kauču, navodi vlasnik bara Lars Borsting.

Nema više ni ograničenja za, primjerice, glazbene festivale, radno vrijeme za noće barove od sutra neće biti ograničeno do 2 ujutro.

Covid putovnica neće više biti potrebna ni za odlazak u bar, restoran, teretanu ili pak frizeru.

- Da budem potpuno iskrena, meni je to važno, i odlučila sam vjerovati zdravstvenim vlastima, što drugo možemo učiniti, istaknula je frizerka Dorthe Holk.

Epidemija je pod nadzorom, tvrdi danski ministar zdravstva.

- Ako broj zaraženih ponovno počne rasti u Danskoj, postoje scenariji za takve situacije. Nećemo oklijevati, brzo i žestoko ćemo djelovati, najavio je danski ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Danska je bila među prvim zemljama koje su prošle godine uvele gotovo potpuno zaključavanje, a sada je među prvima koje se potpuno otvaraju.

I Švedska će krenuti istim stopama. Potkraj rujna ukinut će zabrane i ograničenja koja se odnose na broj ljudi na javnim okupljanjima i na mjestima poput kafića i restorana. Ostaje preporuka da se i dalje radi od kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!