13:20 / 22.02.2021.

Autor: P.F./Hina

Njemačka nakon dugog zatvaranja otvorila vrtiće i škole

Povratak u vrtiće i škole

Povratak u vrtiće i škole

Foto: Ilustracija / Pixabay

Škole i vrtići u većini njemačkih saveznih pokrajina od danas ponovno otvaraju vrata za učenike nižih razreda osnovnih škola i maturante uz stroga higijenska pravila i pridržavanje propisanih mjera.


Dobro je da mnoge škole sada postupno uvode nastavu uz prisustvo učenika u školama. Djeca, pogotovo ona mlađa, trebaju jedni druge, rekla je savezna ministrica obrazovanja Anja Karliczek.

Istodobno je apelirala na roditelje i nastavno osoblje da se pridržavaju svih raspoloživih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa. Najnoviji razvoj epidemiološke situacije s ponovnim porastom broja novih zaraza te širenje mutiranih sojeva virusa pozivaju nas na oprez, rekla je Karliczek.

Ona se, kao i ministar zdravstva Jens Spahn, zauzela za prioritetno cijepljenje osoblja u školama i vrtićima.

Tzv. korona-kabinet, koji okuplja ministre nadležne za suzbijanje pandemije, raspravlja u ponedjeljak i o masovnim provođenjima testova kao o daljnjoj mjeri u procesu normalizacije rada škola i vrtića.

U saveznim pokrajinama Saska i Donja Saska nastava u školama je djelomice počela već prošlog tjedna, a od ponedjeljka škole i vrtiće otvara daljnjih deset saveznih pokrajina.

Škole se otvaraju za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te za učenike završnih razreda (maturante).

Od ponedjeljka je ponovno dopušten i sport na otvorenome, ali samo za osobe jednog domaćinstva uz prisutnost jedne osobe iz nekog drugog domaćinstva.

Nakon što je broj novih zaraza u Njemačkoj već tjednima u padu, taj se trend prošlog tjedna zaustavio, a državni Epidemiološki Institut "Robert Koch" u ponedjeljak bilježi rast broja novozaraženih i blagi porast sedmodnevne incidencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!