Godina dana od prvog slučaja koronavirusa u Europi

21.02.2021.

17:34

Autor: Sanja Gvozdanović/Kristina Pešić/Dnevnik/HRT/IMS

Bolnica u Italiji

Bolnica u Italiji

Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters

U gradiću Codognu na sjeveru Italije prije točno godinu dana kod 38-godišnjeg muškarca potvrđena je zaraza koronavirusom. Bio je to prvi potvrđeni slučaja lokalne transmisije izvan Azije.

 U istome danu koronavirus u Italiji uzima i prvu žrtvu. Bio je to početak. Novi virus krenuo je u pohod Europom.

- Sve se promijenilo od tada. U ovoj maloj zajednici odnosi su ojačali, prijateljstva su se učvrstila. Postignuta je nova vrsta društvenosti koja nam je puno pomogla u svemu što smo činili u proteklih godinu dana, što je dalo smisao patnji i ovom vrlo teškom razdoblju, kaže Giuliano Martini, gradonačelnik Vo' Euganeoa.

U novo razdoblje danas ulazi Izrael. Cijepili su gotovo pola stanovništva pa najavljuju povratak normalnom životu. Otvorene su trgovine, u teretane, hotele i kina mogu oni koji su prije najmanje tjedan dana primili drugu dozu cjepiva ili su preboljeli koronavirusnu bolest.

- Sretna sam što smo tako brzo dobili cjepivo pa sam dobila zelenu propusnicu i mogu ponovno trenirati. Nadam se da će tako ostati i da se nećemo vratiti na ono što je bilo, kaže Kathy Gafni, korisnica teretane.

Mjere se ublažavaju godinu dana nakon što je Izrael zabilježio prvi slučaj zaraze koronavirusom. Vlada planira otvaranje gospodarstva i nova popuštanja idući mjesec, kada se u zemlji održavaju parlamentarni izbori.

Plan opreznog ublažavanja restriktivnih mjera namjerava provesti i britanska vlada.

- Trenutačno je u bolnicama gotovo 20 tisuća ljudi s COVID-om. Program cijepljenja provodi se vrlo dobro, ali trebat će vremena da svi dobiju drugu dozu. Premijer će sutra predstaviti plan otvaranja i iznijet će sve detalje, kaže Matt Hancock, britanski ministar zdravstva.

U Velikoj Britaniji svim odraslim osobama planiraju ponuditi prvu injekciju cjepiva do kraja srpnja.

video thumb

U Srbiju, koja je dosad cijepila više od milijun stanovnika, iz Indije je stigao prvi kontingent od 150 tisuća doza AstraZenecina cjepiva. Ono će biti četvrto kojim Srbija provodi kampanju imunizacije.

- Uz Ujedinjene Arapske Emirate postajemo jedina zemlja u svijetu koja ima više od tri cjepiva na raspolaganju i ja sam ponosan na odgovornost i ozbiljnost koju smo pokazali, kazao je Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik.

Dosad je cijepljeno više od milijun i 200 tisuća građana, ali rezultati se još ne vide. Broj zaraženih i dalje raste: u posljednja 24 sata za 2 i pol tisuće.

Uoči otvaranja škola u deset njemačkih saveznih pokrajina, sve je više pokazatelja da bi se zemlja mogla suočiti s trećim valom zaraze. Broj novozaraženih se ne smanjuje, što stručnjaci pripisuju širenju novih, zaraznijih sojeva, unatoč strogim mjerama. Iako im prijete kazne od 100 do 25 tisuća eura ako ne drže razmak ili ne nose masku, građani su izašli na otvoreno uhvatiti malo vitamina D.

- Uživam z toplom vremenu koliko mogu u ovim uvjetima. Svjestan sam da trenutačno više od ovoga nije moguće, kaže Marco Wegner iz Düesseldorfa.

Španjolska policija objavila je snimku sudionika privatne zabave koji su se sakrili ispod madraca i u ormare uoči njihova upada u prepunu kuću u Madridu, nakon poziva susjeda. Glavni grad ima drugu najveću stopu zaraženih u zemlji pa je, među ostalim, na snazi policijski sat, zabrana masovnih okupljanja i obvezno nošenje maski. Policija je tijekom vikenda prekinula gotovo 230 ovakvih privatnih zabava u gradu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!