16:09 / 15.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Njemačka ne isključuje mogućnost zatvaranja granica s Francuskom

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Matthias Rietschel / REUTERS

Njemačka u ponedjeljak nije željela isključiti mogućnost proširenja kontrola na granicu s Francuskom jer su se nove varijante koronavirusa počele brzo širiti u istočnoj regiji Moselle, nakon što je Pariz pozvao da se ne zatvara granice.

Glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert rekao je da Berlin nastavlja pratiti situaciju u Francuskoj i da kontinuirano preispituje svoje mjere za suzbijanje pandemije.

Dodao je da zatvaranja granica nisu uobičajena i da su krajnja nužda, ali i istaknuo da se Njemačka nalazi u situaciji u kojoj mora učiniti sve kako bi spriječila da se agresivnije mutacije virusa u njoj brzo prošire, kao što su se proširile drugdje.

Francuski ministar za europske poslove Clement Beaune pozvao je Njemačku da ne zatvara granice s Francuskom.

Ne želimo da Njemačka posve zatvori granice, rekao je Beaune nakon što je Berlin tijekom vikenda odlučio uvesti stroge kontrole na granicama s Austrijom i Češkom.

Dodao je da zatvaranja granica treba uvesti u koordinaciji s Francuskom i da ona moraju uključivati dalekosežna izuzeća koliko je to moguće kako bi se zaštitili prekogranični radnici.

Njemačka je u nedjelju djelomično zatvorila granice s Češkom i austrijskim Tirolom zbog brzog širenja novih varijanti koronavirusa, unatoč osudama Europske unije.

Prema novim pravilima, samo Nijemci i državljani s legalnim boravkom u zemlji smiju prijeći granicu.

Iznimke vrijede za esencijalne radnike u zdravstvu i prometu, kao i za hitne humanitarne razloge.

Svi moraju imati negativan test na koronavirus.

Granične kontrole prouzročile su u ponedjeljak ujutro kilometarske kolone na graničnim prijelazima s Češkom. Neki vozači morali su čekati satima. Zastoja prema Tirolu nije bilo.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču pozvalo je zbog toga u nedjelju na razgovor njemačkog veleposlanika.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova odbacio je u ponedjeljak kritike iz EU-a, poručivši da njemačka politika kombinira europsko razmišljanje s lokalnim potrebama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!