Njemačka planira ukinuti besplatno testiranje na COVID-19

10.08.2021.

07:16

Autor: P.F./Hina

Svjetska zdravstvena organizacija vrlo je zabrinuta zbog dramatičnog širenja COVID-a Europom.

Svjetska zdravstvena organizacija vrlo je zabrinuta zbog dramatičnog širenja COVID-a Europom.

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Njemačka razmatra ukidanje besplatnih testova na COVID-19 u listopadu, objavili su mediji pozivajući se na nacrt prijedloga o kojem će kancelarka Angela Merkel raspravljati s čelnicima 16 saveznih država.

Njemačka vlada uvela je besplatno testiranje za cijelo stanovništvo u ožujku, uoči kraja trećeg vala zaraze u zemlji. Trenutačno je cijepljeno 55% njemačkog stanovništva pa se pojavljuju pozivi da se novac poreznih obveznika prestane izdvajati za subvencioniranu shemu od koje koristi imaju ponajprije oni koji nisu cijepljeni, iako je cjepivo dostupno svima.

Uzevši u obzir da je cijepljenje omogućeno svim stanovnicima, više nije opravdano da federalna vlada, pa stoga i porezni obveznici, plaćaju trošak svih testova, navodi se u nacrtu prijedloga.

Manje od sedam tjedana prije parlamentarnih izbora Merkel i čelnici saveznih država raspravljat će o mjerama vezanim za suzbije širenja delta-varijante virusa bez ponovnog uvođena općeg zatvaranja na razini cijele zemlje.

Nacrt predviđa da oni koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu cijepiti i dalje imaju pravo na besplatni test. Točan datum u listopadu, kad će mjera biti ukinuta, još nije poznat.

Njemačka je proteklih pet dana svakodnevno imala više od 3000 novozaraženih, no gotovo 63% njemačkog stanovništva cijepljeno je barem jednom dozom, pa se vlada nada da će se izbjeći novi 'lockdown'. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!