15:58 / 27.10.2020.

Autor: T.V./Hina

Njemačka raspravlja o ograničenom lockdownu

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Foto: - / REUTERS

U Njemačkoj se raspravlja o mogućem lockdownu za pojedine javne sektore. Gospodarske udruge upozoravaju na pogubni utjecaj novog gašenja javnog života na pojedine branše poput ugostiteljsko-hotelijerske.
U Njemačkoj se u utorak, zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom, razvila rasprava o mogućem lockdownu za pojedine javne sektore. Istodobno, gospodarske udruge  upozoravaju na pogubni utjecaj novog gašenja javnog života na pojedine branše poput ugostiteljsko-hotelijerske. ➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Beroš: U KB Dubrava poslana zdravstvena inspekcija
➡️ Zagrebačka Arena, bolnica za COVID pacijente   - Ne smije se dogoditi da od novog lockdowna ponovno najviše trpe ugostitelji i hotelijeri, priopćila je Njemačka udruge ugostitelja i hotelijera (Dehoga). Hoteli i ugostiteljski objekti nisu relevantni za širenje pandemije, priopćila je Dehoga pozivajući se na podatke središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch.

Dehoga je time reagirala na napise u medijima po kojima kancelarka Angele Merkel zagovara uvođenje djelomičnog lockdowna, koji bi uključivao i ponovno zatvaranje kafića, barova i restorana.

Njemačka kancelarka i premijeri saveznih pokrajina sastaju se u srijedu, dva dana prije planiranog, kako bi raspravili o novim mjerama u borbi protiv širenja pandemije.

- Svaki dan je važan, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Seibert. Pomicanje termina sastanka je obrazloženo novim rekordnim brojkama novozaraženih, koji se od prošlog tjedna kreću na oko  11 tisuća novih slučajeva dnevno.

Ministar gospodarstva Peter Altmeier procjenjuje da bi broj novozaraženih do kraja tjedna mogao dosegnuti 20.000 slučajeva dnevno.

- Njemačka se suočava s eksponencijalnim rastom, rekao je Altmeier na rubu njemačko-francuskog gospodarskog kongresa u Berlinu.

Merkel smatra da treba pooštriti mjere, pokrajine protiv

Njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila da bi Njemačka mogla dospjeti u situaciju koja je "izuzetno teška".

- Mi poznajemo virus bolje nego na proljeće i znamo kako se zaštititi. No rastuće brojke pokazuju da ne primjenjujemo ono što o virusu znamo i to bi nas opet moglo dovesti u situaciju koja je izuzetno teška, rekla je Merkel.

Dnevnik Bild javlja kako će Angela Merkel od premijera saveznih pokrajina zatražiti uvođenje zabrane rada ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja. Škole i vrtići bi i dalje bili otvoreni, osim u regijama s ekstremnim porastom broja novozaraženih.

Mediji govore o tome kako se kancelarski ured već dulje vrijeme zalaže za pooštrenje mjera, ali nailazi na otpor saveznih pokrajina koje traže regionalni pristup.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!