Njemačka: Rekordan broj zaraženih

18.11.2021.

17:07

Autor: Hina/HRT/D.S.

Podsjetnik na obvezu držanja distance

Podsjetnik na obvezu držanja distance

Foto: - / Shutterstock

Njemačke zdravstvene vlasti izvijestile su o rekordnom broju novih zaraza, a šef Instituta Robert Koch, središnje institucije koja prati pandemiju, upozorio je da se zemlja suočava s ozbiljnom krizom.

Institut Robert Koch izvijestio je o 65.371 novom slučaju zaraze, čime je prvi put prijeđen prag od 60.000 zaraženih. Sedmodnevna incidencija je 336,9 na 100.000 stanovnika, prije tjedan dana je iznosila 249,1, a prije mjesec dana 74,4. 


- Ulazimo u ozbiljnu krizu. Imat ćemo iznimno neugodan Božić ako to ne zaustavimo, rekao je predsjednik RKI-ja Lothar Wieler na online raspravi s Michaelom Kretschmerom, premijerom Saske. 


Saska trenutačno ima najveći broj zaraženih u zemlji, sa sedmodnevnom incidencijom od 761.4 zaraza na 100.000 stanovnika. 


Donji dom parlamenta podržao je danas velikom većinom paket mjera za suzbijanje pandemije, koji su iznijele tri stranke koje pokušavaju oformiti novu vladajuću koaliciju u Njemačkoj.


Mjere trebaju zamijeniti aktualne izvanredne mjere koje prestaju biti na snazi idući tjedan. Nove mjere prije toga trebaju osigurati podršku u gornjem domu, a ona je poprilično neizvjesna.


Novim paketom proširit će se mjere za radna mjesta, javni prijevoz i domove za starije i nemoćne, ali se neće ići u zatvaranje škola ili poduzeća. Također, predviđene su stroge kazne za one koji izbjegavaju uvedena ograničenja krivotvorenjem potvrda o cijepljenju. 


Sabine Dittmar, glasnogovornica za zdravstvo Socijaldemokratske stranke (SPD), koja vodi koalicijske pregovore, rekla je da stranke reagiraju nužnim mjerama, uspostavljenima na sigurnim pravnim temeljima. 


Thorsten Frei, govoreći u ime kršćanskih demokrata, pozvao je da se umjesto prihvaćanja novog paketa produže izvanredne mjere koje su istekle. 


Kancelarka na odlasku Angela Merkel bi se kasnije tijekom dana trebala sastati s premijerima 16 saveznih pokrajina. Pokrajinski premijeri traže jedinstven pristup pravilima i ograničenjima u vezi s koronavirusom. 


Raspravljat će o pristupu javnim uslugama, bolničkim kapacitetima i povećanju stope cijepljenja koja trenutno iznosi 67,8 posto. 


Dodatno, njemački Stalni odbor za cijepljenje (STIKO) pozvao je sve odrasle građane da prime booster dozu cjepiva protiv COVID-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!