Njemačka se oprašta od posljednjih nuklearnih elektrana

15.04.2023.

Zadnja izmjena 19:38

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/R.S.

Gašenje posljednjih reaktora atomskih centrala

Gašenje posljednjih reaktora atomskih centrala

Foto: Heiko Becker / Reuters

Nekoliko sati prije gašenja posljednjih reaktora atomskih centrala u Njemačkoj u nekoliko njemačkih gradova održani su prosvjedi protivnika, ali i zagovornika nuklearne energije.

Galerija
Prosvjed u Njemačkoj , Foto: Nadja Wohlleben/Reuters
Prosvjed u Njemačkoj , Foto: Nadja Wohlleben/ReutersProsvjed u Njemačkoj , Foto: Nadja Wohlleben/ReutersProsvjed u Njemačkoj , Foto: Nadja Wohlleben/Reuters

Mi želimo nuklearnu energiju prikazati u pozitivnom svjetlu. Za nas je nuklearna energija najbolji način da zadržimo blagostanje i da istodobno zaštitimo okoliš, priopćili su pripadnici pokreta Nuklearia tijekom prosvjeda u blizini Brandenburških vrata.

Nekoliko stotina metara dalje se u organizaciji Greenpeacea okupilo nekoliko stotina protivnika nuklearne energije koji su slavili gašenje posljednja tri reaktora u Njemačkoj.

Na transparentima je prikazan dinosaur s natpisom Njemačka atomska energija pobijeđena 15. travnja 2023..

Ovo je ogroman uspjeh za otpor nuklearnoj energiji koji traje već preko 40 godina, rekao je direktor Greenpeacea za Njemačku Martin Kaiser.

Organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace je današnji dan okarakterizirala kao dobar dan za Njemačku. Istodobno je od njemačke vlade zatraženo da uloži napore kako bi se pronašlo rješenje za nagomilani nuklearni otpad.

Prosvjedi protivnika, ali i zagovornika nuklearne energije


Organizacija za zaštitu okoliša BUND je na nekoliko lokacija diljem Njemačke okupila oko 2300 protivnika nuklearne energije.


Na prosvjedima u Lingenu, na sjeverozapadu zemlje, okupljeni su tražili zatvaranje pogona za proizvodnju atomskog goriva koje se nalazi u ovom gradu.


U subotu navečer, nešto prije ponoći, bi trebali biti ugašeni posljednji reaktori u nuklearnim centralama Isar 2 i Neckarwestheim na jugu te Emsland na sjeveru Njemačke.


Prva komercijalna nuklearna centrala u Njemačkoj počela je s radom 1960. u bavarskom Kahlu.


Odluku o odricanju Njemačke od električne energije dobivene u nuklearnim centralama donijela je nakon katastrofe u Fukušimi 2011. vlada Angele Merkel.


U ispitivanju javnog mnijenja, što ga je u četvrtak objavio javni servis ARD, većina se Nijemaca (59) izjasnila protiv zatvaranja nuklearnih elektrana.


Tri posljednja reaktora su trebala biti ugašena krajem prošle godine ali su zbog nestašice energije u jeku napada Rusije na Ukrajinu, ostavljena u pogonu do sredine travnja.


- Ipak ostaje mnogo toga što treba riješiti. Kada se sve rastavi i dalje ima zračenja, morat će pronaći mjesto gdje će sve pravilno deponirati, rekla je Bianca Mauser, prosvjednica protiv nuklearnih elektrana. 

- Vjetar i sunce nemamo na raspolaganju 24 sata dnevno. To je jednostavno stvarnost. Sve dok nije izumljen perpetuum mobile, potreban je ugljično neutralan izvor električne energije, kazala je Martina, prosvjednica za nuklearne elektrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!