Njemačka: štrajk radnika na željeznici i u zračnim lukama

21.04.2023.

11:46

Autor: P.F./Hina/HRT

Štrajk u Njemačkoj

Štrajk u Njemačkoj

Foto: Fabian Bimmer / Reuters

Zbog štrajka radnika u sektoru prijevoza zaustavljen je jutros velik dio željezničkog prometa, a odluka o prekidu rada posljedica je zahtjeva za znatno povećanje plaća kao odgovora na stalni rast cijena.

Štrajkaju i radnici u sektoru zračnog prometa, a time su pogođene zračne luke u Hamburgu, Kölnu/Bonnu, Düsseldorfu i Stuttgartu te zračna luka Karlsruhe/Baden-Baden.

Štrajkom, međutim, nije pogođena glavna zračna luka u Frankfurtu.

Sindikat radnika željeznice EVG priopćio je da je štrajk počeo u tri sata ujutro.

Državne željeznice, Deutsche Bahn (DB), očekuju da će vlakovi za duge udaljenosti početi prometovati oko 13 sati, ali i da će se poremećaj u prometu protegnuti do večeri.

EVG pregovara u ime 230.000 zaposlenika, od kojih je 180.000 u DB-u, od kraja veljače.

Štrajk u zračnim lukama sazvao je sindikat Verdi.

To je drugi štrajk radnika željeznice koji traže povećanje plaće u iznosu od 650 eura za najmanje plaćene te povećanje od 12 posto za one s većim plaćama u DB-u.

Jedan od vodećih ljudu DB-a, Martin Seiler, rekao je da će štrajk teško pogoditi ljude koji se koriste vlakovima za odlazak na posao i optužio je EVG da je potpuno izgubio osjećaj za mjeru i da samo traži sukob.

DB i EVG drugi krug razgovora održat će u utorak.

EVG i Verdi udružili su snage kada su sazvali štrajk 27. ožujka. Tada je istovremeno, na nekoliko sati, bio paraliziran željeznički i zračni promet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!