Tri njemačka aerodroma pusta zbog štrajka

20.04.2023.

11:04

Autor: V.K./HRT/Hina

Otkazani letovi

Otkazani letovi

Foto: Jana Rodenbusch / REUTERS

Zračne luke u Dusseldorfu, Hamburgu i Kölnu/Bonnu gotovo su prazne u četvrtak u novom krugu štrajkova koje je sazvao njemački sindikat Verdi zbog krize troškova života.  

Gotovo 100 tisuća ljudi bit će pogođeno štrajkovima radnika u zrakoplovnoj sigurnosti u četvrtak i petak u tri zračne luke, priopćilo je udruženje zračnih luka ADV, a oko 700 odlaznih letova bit će otkazano.

- Današnja situacija na terminalima je ista kao i kod prethodnih štrajkova ove godine: terminali za odlazak su prazni, situacija je mirna', rekao je glasnogovornik zračne luke Hambrug u izjavi.

Sindikat je poručio da pregovara s udrugom za sigurnost u zračnom prometu, BDLS, kako bi potaknuo povećanje plaća za noćne smjene, smjene vikendom i državnim praznicima, ali za sada nema napretka.

U petak bi se štrajk trebao proširiti jer je Verdi pozvao sigurnosno osoblje u zračnoj luci Stuttgart da se pridruži štrajku, zbog čega je zračna luka otkazala sve odlaske.

Štrajk nacionalnog željezničkog prijevoznika


Njemački sindikat EVG također je pozvao na štrajk prijevoznika diljem zemlje u petak, a među njima je i nacionalni željeznički operater Deutsche Bahn.

- Mi ne želimo kazniti putnike nego povećati pritisak na upravu željeznica, rekla je predsjednica sindikata zaposlenih u željezničkom sektoru EVG Cosima Ingenschay.

Ona je kao razlog štrajka kompletnog željezničkog sektora, koji će se odvijati u petak od 3 ujutro do 11 sati, navela poteškoće u pregovorima oko novog tarifnog ugovora.

EVG za svoje zaposlene pregovara o povećanju plaća za najmanje 650 eura i odbija prijedlog poslodavca da se i EVG ravna prema nedavno postignutom sporazumu zaposlenih u javnim službama i državnih poslodavaca.

Njemačka željeznica (DB), najveći poslodavac u pregovorima s EVG-om, kritizirala je najavljeni štrajk koji će, prema mišljenju njezinih predstavnika, usprkos činjenici da je vremenski ograničen na pola dana, uzrokovati velike poteškoće u prometu.

Ovaj štrajk je potpuno nepotreban i pogodit će mnoge koji svakodnevno putuju na posao, rekao je predstavnik DB-a Martin Sailer.

Štrajk će pogoditi 50 kompanija i trajat će od tri ujutro do 11, uz očekivane značajne poremećaje, priopćio je sindikat željeznice i prijevoznika.

Visoka inflacija u najvećem europskom gospodarstvu potaknula je val štrajkova posljednjih mjeseci jer radnici traže veće plaće zbog sve većih troškova života. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!