Njemačka trećinu struje proizvela u termoelektranama na ugljen

10.03.2023.

17:58

Autor: T.V./Hina/HRT

Njemačka u 2022. trećinu struje proizvela u termoelektranama na ugljen

Njemačka u 2022. trećinu struje proizvela u termoelektranama na ugljen

Foto: - / Shutterstock

Njemačka je u 2022. godini proizvodila znatno više struje u termoelektranama na ugljen, čiji je udio u proizvodnji dosegnuo 33,3 posto, pokazuju podaci Destatisa.

Proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugljen porasla je lani za 8,4 posto, podaci su koje je objavio statistički ured. Ugljen je s 33,3 posto udjela u ukupnoj proizvodnji bio zastupljeniji nego u 2021., kada je njegov udio iznosio 30,2 posto.

Na drugom je mjestu vjetar s udjelom od 24,1 posto, većim za 2,5 postotnih bodova nego u 2021. i povećanjem proizvodnje od 9,4 posto, izračunao je Destatis, napominjući da je 2021. bila godina s malo vjetra.

Udio prirodnog plina pao je pak s 12,6 na 11,4 posto, pokazuju podaci statističkog ureda objavljeni u četvrtak.

Regulator za mreže objavio je u petak da u Njemačkoj trenutačno struju proizvodi 14 elektrana na ugljen i jedna na naftu nakon što je vlada donijela odluku kojom se dopušta prodaja struje iz tih elektrana.

Elektrane su ili ponovno priključene na mrežu ili nisu ni bile isključene zbog plinske krize, pokazuje izvješće agencije. Obustava njihova rada trenutno nije u planu, odgovorio je njezin glasnogovornik na upit agencije Dpa.

Prema uredbi njemačke vlade, struja proizvedena u rezervnim elektranama koje se kao pogonskim gorivom koriste kamenim ugljenom ili naftom, moći će se prodavati do kraja ožujka 2024.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!